fbpx

Geothermische Warmtepomp

Alles wat u moet weten over Geothermische warmtepompen!

Search

Geothermische warmtepomp

Waarom wij jouw beste aanspreekpunt zijn voor een geothermische warmtepomp?

Waarom zou je bij ons moeten aankloppen voor een geothermische warmtepomp? Nou, laten we eens kijken. We staan bekend om ons onafhankelijke advies als het gaat om verwarmingssystemen. Of het nu gaat om lucht-water, lucht-lucht of geothermie, we hebben de expertise om ze allemaal te installeren. Maar hier is het ding: we zijn niet zo gefocust op het verkopen van ons eigen systeem. In plaats daarvan willen we echt begrijpen wat de klant nodig heeft en adviseren op basis daarvan. Het draait allemaal om het vinden van de juiste oplossing voor jouw situatie, niet om het duwen van een bepaald product. Dus als je op zoek bent naar eerlijk en onbevooroordeeld advies over geothermische warmtepompen, ben je bij ons aan het juiste adres!

koeltechnieken waasland lec energy solutions
LEC ENERGY SOLUTIONS - Uw specialist in ALLE warmtepompen!

Raphaël Lerno - Hij bekijkt uw geothermische warmtepomp vanuit het EPB verslag

Stel je voor dat je een huis bouwt. Het EPB-verslag komt op de proppen als een soort blauwdruk, waarin alle aspecten van energieprestaties worden geanalyseerd. Het geeft je een idee van hoeveel warmte je nodig hebt om je huis comfortabel te houden. Maar hier begint de magie niet en eindigt het niet. Dit verslag is slechts het vertrekpunt.

Nu, laten we het hebben over warmteverlies. Dit is als een spel van verstoppertje dat warmte speelt. Het probeert te ontsnappen uit je huis door spleten, kieren en muren. Een goede warmtepomp moet deze verliezen kunnen compenseren om je huis warm te houden zonder je portemonnee te veel te belasten.

airco plaatsen bazel

Maar waar komen de boringen in beeld? Stel je voor dat je een koekje wilt bakken. Je hebt de ingrediënten, maar als je oven niet op de juiste temperatuur is, krijg je nooit dat perfecte koekje. Zo werkt het ook met een geothermische warmtepomp. De boringen zijn als de thermostaat van je oven. Ze zorgen ervoor dat de warmtepomp de juiste temperatuur heeft om efficiënt te werken en je huis warm te houden.

Dus, waarom is dimensievering zo belangrijk? Omdat het de sleutel is tot een warm en gezellig huis zonder dat je je zorgen hoeft te maken over torenhoge energierekeningen. Het is als het vinden van de perfecte pasvorm voor je favoriete trui – comfortabel, efficiënt en precies goed.

Zaakvoerder Raphaël Lerno:
“Het afstemmen van het EPB verhaal op het vermogen van de warmtepomp én de boringen is cruciaal in dimensioneren van een geothermische warmtepomp”

Ontdek de kracht van de aarde - Geothermische warmte & onuitputtelijk comfort

LEC ENERGY SOLUTIONS – Zoveel meer dan een warmtepomp. Uniek in de markt is dat wij kennis hebben van verschillende hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen, energiesturing en meting. Zo bent u zeker dat alle hernieuwbare technieken onder één dak worden beheerd. 

Wij stroomlijnen jouw energiefactuur! 

Onze klanten aan het woord

LEC - Energy Solutions
4.9
Gebaseerd op 52 beoordelingen
powered by Google
Sara C.Sara C.
11:29 14 Dec 21
Eindelijk terug lekker warme verwarming en warm water in m'n woonst.
Nicole Van PeteghemNicole Van Peteghem
17:50 16 Aug 21
Beste Raphael,Wij zijn zeer tevreden over onze Midea airco. Dikke proficiat ook aan jouw werkmannen. Zij hebben de airco perfect geplaatst en het geheel heel netjes afgewerkt. Als we reclame kunnen maken zullen we dat niet nalaten! Groeten, Nicole
promskepromske
08:32 12 Aug 21
Vlekkeloze installatie. Een klein euvel dat direct professioneel en in open en eerlijk overleg werd hersteld.Techniekers hebben goed werk geleverd en op het einde nog de tijd genomen om - bijna tot in de details - uit te leggen hoe de airco + controller werkt.Op het sporadisch boorwerk na heb ik eigenlijk amper gemerkt dat ze er waren.Goei gasten dus. Houden zou ik zeggen!Laura
philip stevensphilip stevens
15:09 28 Jul 21
Werken zijn uitgevoerd op afgesproken datum en tijdstip én binnen voorziene prijsofferte. Heel kwaliteitsvolle en nette uitvoering;mensen met kennis van hun stiel en met respect voor onze woning!
Beste,Gisteren is bij ons de Daikin installatie op onze slaapkamer geplaatst.Wij willen jullie langs deze weg bedanken voor de kwaliteit waarmee de installatie is uitgevoerd ondanks de barre weeromstandigheden .Bovendien apprecieer ik de inspanning en overleg met ons voor de start van de installatie om tot de beste oplossing te komen wat betreft esthetiek en techniek! wij zijn dan ook blij met het eindresultaat wat betreft binnen unit (geen zichtbare leidingen in onze slaapkamer) en buitenunit (goot van leidingen doorlopend op buitengevel en plaatsing op dak naar achter).Bovendien is ook de elektrische aansluiting optimaal uitgevoerd. At last but not least is de werf proper achtergelaten en heeft zelfs de uitvoerder zijn schoenen uitgedaan voor onze slaapkamer te betreden. Chapeau en bedankt.Ik werk in de nucleaire sector waar overleg voor en na een activiteit ,nauwgezetheid, veiligheid en properheid de hoogste prioriteitZijn en welke uit mijn ervaring soms weleens botst met uitvoerders in de bouwsector.Met jullie heb ik op geen enkel moment dit ervaren.Wij kijken vol verwachting uit naar een warme zomer en een frisse slaapkamer en goede nachtrust 👍👍Mvg,Naudts-Van Havere
js_loader

In de winter onttrekt de geothermische warmtepomp warmte aan de grond en verhoogt deze de temperatuur om je huis te verwarmen. In de zomer werkt het omgekeerd, waarbij het systeem warmte uit je huis haalt en deze in de grond afvoert, waardoor je huis wordt gekoeld.

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht,  door middel van een buitenunit. Deze warmte wordt vervolgens via een koelmiddel naar een binnenunit gebracht, waar het wordt verspreid om de binnenruimte te verwarmen. Tegelijkertijd wordt de koude lucht naar buiten afgevoerd

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht met behulp van een buitenunit en gebruikt deze warmte om een vloeistof te verwarmen. Dit verwarmde mengsel geeft vervolgens warmte af aan het water in het verwarmingssysteem van de woning

Uw warmtepomp, onze passie. 

Volg ons stappenplan en ontvang een GRATIS OFFERTE van een geothermische warmtepomp

Stap 1 - EPB verslag

Stuur ons jouw EPB calculatie door naar info@lec-energysolutions.be. Wij gaan met deze informatie aan de slag. Zo houden we rekening met het volume van je woning en de ingegeven isolatiewaarden. 

Het belangrijkste bij een geothermische warmtepomp is het goed selecteren van de grondboring op basis van het warmteverlies van jouw woning. Daarom hebben wij altijd het EPB verslag nodig. 

Stap 2 - Opties

Laat ons weten welke opties je wilt.

1. Passieve koeling? Wil je lekker graag fris in de zomer, dan raden we dit aan. Daarenboven sla je de onttrokken warmte op de bodem, klaar om te hergebruiken in de winter.

2. Thermostaten: Waar wil je overal een thermostaatregeling? Wil je dit apart per kamer of één centrale thermostaat en eentje in de badkamer? 

3. Wil je graag het rendement van jouw zonnepanelen opkrikken? Kies dan voor een extra buffervat en zet zonne-energie om in thermische warmte die ’s avonds je huis lekker warm houdt. 

Stap 3 - Zonnepanelen

Eén van de moeilijkheden bij het (ver)bouwen van jouw woning is het vinden van geschikte aannemers. Sommige aannemers doen zonnepanelen maar geen geothermische warmtepomp, een andere aannemer doet misschien wel de geothermische warmtepomp maar geen zonnepanelen. Bij ons kan je terecht voor verschillende aanvullende technieken. Naast geothermische warmtepompen kunnen wij ook andere hernieuwbare technieken aanbieden. Zonnepanelen, batterijen, energiesturing, laadpaal. Wij zijn specialisten in het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen en het daarna correct aansturen van deze opgewekte energie. 

Stap 4 - Optimaliseer jouw offerte

Eenmaal de offerte is doorgestuurd en je het vertrouwen hebt in onze geothermische aanbieding, eventueel aangevuld met andere technieken zoals zonnepanelen kan je een afspraak maken één van onze energieadviseurs. Tijdens een persoonlijk gesprek gaan we de offerte verder op jouw maat gaan verfijnen. 

Ja…de rendementen van een geothermische warmtepomp zijn verbluffend. Om het in perspectief te plaatsen maken we een vergelijking. Een woning met een oppervlakte van 200m² verwarmen vraagt evenveel energie als een elektrische badkamerradiator in een traditionele woning. 

Het grootste voordeel van een geothermische warmtepomp is dat deze zijn warmte haalt uit een stabiele temperatuur, de grond. In vergelijking met de lucht water warmtepomp is dit een groot voordeel. En dat zie je op je energiefactuur. 

Simpel, de kostprijs. De warmtepomp op zich is niet veel duurder dan een lucht water warmtepomp, maar de grondboringen die betaal je extra. 

Een basisvoorwaarde is verwarmen met lage temperaturen zoals vloerverwarming. In nieuwbouw is dat vrijwel standaard geworden. Ben je aan het verbouwen en overweeg je een geothermische warmtepomp dan zal je moeten investeren in een lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming. 

Afhankelijk van woning tot woning. Een must is dat jouw woning goed is geïsoleerd en dat wij een EPB rapport hebben om een warmteverliesberekening te kunnen maken. Op basis van de warmteverliesberekening selecteren we het aantal meter boring dat nodig is en dat weegt altijd door op de kostprijs. Dus laat ons het werk voor jou doen en neem contact met ons op. 

Wist je dat wij ook een offerte zonnepanelen kunnen aanbieden? Tevens zorgen we dat alle zonne-energie netjes via het smart grid contact op het juiste moment naar de warmtepomp stroomt via ons Smappee energiestuursysteem.

Eén aanspreekpunt die al jouw energietechnieken stroomlijnt. 

Wil jij graag in contact komen met één van onze energie adviseurs? Neem dan contact op met ons. 

Geothermische Warmtepomp kopen?

Als u op zoek bent naar een energiebesparende verwarmingsysteem voor uw woning, dan is een geothermische warmtepomp wellicht iets voor u. Deze technologie maakt gebruik van de beschikbare warmte in de bodem om uw huis te verwarmen en te koelen. Het werkt op het principe van een warmtepomp.  Wat is het grote voordeel van een geothermische warmtpomp? Het verbruik van een geothermische warmtepomp kan opgewekt worden door zonnepanelen

Stiebel geothermische warmtepomp
Bronvermelding: Stiebel Eltron

Wat is een geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp is een efficiënte en milieuvriendelijke manier om uw woning te verwarmen en te koelen. Het systeem werkt door middel van een aantal PE leidingen die verticaal in de grond zijn aangebracht. Dit noemt men de grondboringen. Dit ondergrondse leidingnetwerk bevat een mengsel van glycol (anti-vries) en water. De klik die u in uw hoofd moet maken is dat iets afkoelen warmte onttrekken is. Je koelt dus de grond (tot 100 meter diep) af. En zo onttrek je warmte aan de bodem.  

De meest gestelde vragen over een geothermische warmtepomp.

Er is geen vastgestelde regel voor de diepte van de grondboring voor geothermische warmtepompen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bodemopbouw en de specifieke doeleinden van de warmtepomp. Over het algemeen ligt de gebruikelijke boor diepte in de streek rond de driekhoek Gent-Antwerpen-Brussel, rond de 100 meter diep per kring. Een gemiddelde woning zal zo een 250 – 350 meter boringen vragen. Uiteraard is de boordiepte technisch beperkt en zullen we de verschillende kringen van elk 100 meter diep met elkaar verbinden onder de grond en met één centrale leiding de woning binnengaan. Gemiddeld gezien is dit een PE leiding met diameter 50 of 63 mm. 

 Het rendement van een geothermische warmtepomp wordt uitgedrukt in de COP (Coefficient of Performance), wat het verhoudingsgetal is tussen de thermische energie die door de warmtepomp wordt geleverd en de elektrische energie die het verbruikt. Gemiddeld gezien is de COP van een geothermische warmtepomp tussen de 5 en 6. Als we uitgaan dat een gemiddelde woning een thermische behoefte heeft van  18.000 kWh per jaar en de warmtepomp een COP van 5,5, dan betekent dit dat de geothermische warmtepomp 18.000 / 5,5 = 3.273 kWh elektrische energie verbruikt. Dit betekent dat de warmtepomp ongeveer 3.273 kWh elektriciteit verbruikt per jaar. 

Als vuistregel nemen we dat een geothermische warmtepomp een jaarlijks verbruik kent tussen de 2000 en 3000 kWh per jaar, afhankelijk van de grote van de woning en de isolatiegraad.

De levensduur van een geothermische warmtepomp hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de componenten, de installatie, het onderhoud en de gebruiksomstandigheden. In het algemeen wordt verwacht dat een geothermische warmtepomp tussen 20 en 25 jaar meegaat. Uiteraard dient een warmtepomp regelmatig onderhouden te worden. Bij LEC ENERGY SOLUTIONS ben je zeker van je service want wij kennen het hart van de geothermische warmtepomp, de koeltechnische cyclus. 

Een geothermische warmtepomp heeft een COP tussen de 5 en 6. Een lucht water warmtepomp heeft een COP tussen de 4 en 5. Beiden zijn goede oplossingen. Aandachtspunt bij de lucht water warmtepomp is de buitenunit. Alhoewel er stille buitenunits op de markt beschikbaar zijn blijven het bronnen van geluid. Aan de andere kant is een geothermische warmtepomp merkelijk duurder dan de lucht water warmtepomp. Ervaring leert ons dat een geothermische warmtepomp een langer levensduur heeft dan een lucht water warmtepomp. Heb je het budget voor een geothermische warmtepomp dan is dit een goede oplossing. Werk je met een beperkter budget en kan je de buitenunit ergens plaatsen waar die voor weinig overlast zal zorgen, dan is weer een lucht water warmtepomp een goede oplossing.

Er zijn veel goede merken van geothermische warmtepompen op de markt. Sommige fabrikanten werken nog met aan/uit technologie voor de compressor wat zorgt voor een lagere levensduur van de warmtepomp en een relatief hoger energieverbruik. De meeste merken hebben een modulerende (inverter) compressor die we al jaren kennen uit de aircowereld. Deze hebben een hoog deellast rendement en hebben een langere levensduur. Wij kunnen het Duitse merk Stiebel Eltron adviseren

Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog onbeantwoorde vragen, dan helpen wij jou graag verder. Laat ons weten hoe we jou kunnen helpen en stuur ons een email, info@lec-energysolutions.be of bel ons eens op – 0488 487 460

WEETJE VAN DE DAG

Een geothermische warmtepomp is eigenlijk een koelkast op steroïden.

Elk huishouden heeft er wel eentje staan. Een koelkast en/of een diepvries. In wezen is een geothermische warmtepomp niet meer dan een uit de kluiten gewassen koelkast. De klik die je in je hoofd moet maken is dat iets afkoelen warmte ontrekken is. Door het water/glycol mengsel dat in de PE leidingen in de grond loopt af te koelen onttrekken we warmte aan de grond. Eigenlijk kan je zeggen dat we de grond tot 100 meter diep aan het afkoelen zijn. Die onttrokken warmte gaan we naar een hoger niveau gaan pompen door middel van de modulerende compressor. De warmte die je onttrekt aan de grond is gratis en het verpompen van de warmte door middel van de compressor betaal je. Gemiddeld krijg je per 1 kWh elektriciteit tussen de 5 en 6 kWh thermische energie in je verwarming. 

Geothermische warmtepomp vergelijking met koelkast

Wil jij ook een afspraak met onze specialist geothermische warmtepompen?

Waarom wij jouw ideale partner zijn voor jouw geothermische warmtepomp

  1. Wij kennen het hart van het systeem als geen ander, de koeltechnische cyclus.
  2. Wij zijn zowel RESCERT warmtepomp gecertificeerd alsook RESCERT zonnepanelen.
  3. Wij bekijken niet alleen de geothermische warmtepomp. Maar maken ook een verbruiksanalyse van jouw toekomstig elektrisch verbruik inclusief huishoudelijke elektriciteit, de elektriciteit die nodig is voor de (toekomstige) elektrische auto. 
  4. We sturen de opgewekte elektriciteit met smart grit of iOT (internet Of Things) aan naar slimme apparaten in de woning.

Samengevat, wij behouden een overzicht op het totale plaatje van jouw toekomstige energiefactuur en kunnen niet alleen de geothermische warmtepomp aanbieden maar ook de zonnepanelen installatie en zoveel meer. 

GEOTHERMISCHE WARMTEPOMP

Stuur ons een bericht

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Geothermische warmtepomp: Ons werkgebied