fbpx

Tel – 0488 487 460
Email – info@lec-energysolutions.be

Vlaanderen over 50 jaar...

Over 50 jaar zal Vlaanderen leven in een ander klimaat. We zullen temperaturen kennen die ze nu in het Italiaanse Toscane hebben. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van National Geographic. Er zullen in onze regio hete zomers en geen droge seizoenen plaatsvinden. Enkel aan de Vlaamse kust zal de temperatuurstijging niet zo extreem zijn. 

Airco wordt noodzakelijk, bron national geographic

Er werden door National Geographic 2.500 locaties over de hele wereld onder de loep genomen. Daarvoor werd samengewerkt met de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering van de Verenigde Naties, die mogelijke klimaatscenario’s uittekent. Die zijn afhankelijk van de hoeveelheid broeikasgassen die we uitstoten. Een kanttekening is wel dat National Geographic uitging van het worstcasescenario.

Airco installeren Hisense

Op dit moment heerst er in Vlaanderen een gematigd klimaat met warme zomers en geen droge seizoenen. In feite is dat een van de beste klimaten die er zijn om te leven: het is niet te warm en niet te koud en er is het hele jaar door voldoende neerslag om planten in leven te houden. Dat zal over 50 jaar helemaal anders zijn. Er zullen nog altijd geen droge seizoenen zijn, maar de zomers worden heet. Volgens National Geographic valt dat klimaat te vergelijken met het zuidoosten van de Verenigde Staten of het zuiden van Brazilië. “Tegen 2070 zal het klimaat in Brussel te vergelijken zijn met wat we nu kennen in het Italiaanse Cingoli.”, aldus National Geographic. Cingoli ligt net ten oosten van Toscane.

Maximumtemperaturen worden extremer

De maximumtemperatuur zal zowel in de winter als in de zomer omhooggaan. Waar die in de winter nu tussen 0,3 en 6 graden is, zal die in 2070 tussen 4 en 9 graden liggen. In de zomer zal ze stijgen van de 12 tot 23 graden die we nu kennen naar 16 tot 27 graden. Ook het aantal dagen met extreme warmte (temperaturen boven 35 graden) gaat omhoog. Nu kennen we dat eigenlijk niet (vorig jaar buiten beschouwing gelaten), in 2080 zullen we gemiddeld twee extreem hete dagen per jaar hebben.

Meer en minder water

De neerslaghoeveelheiden zoals we die nu kennen zullen ook veranderen. De neerslag zal meer in de winter vallen, terwijl we in de zomer amper regen zullen kennen. Dat is een tendens die wereldwijd te zien is: het verschil tussen nat en droog wordt extremer, waardoor sneller zware overstromingen en grote droogtes zullen ontstaan.

De Vlaamse kust zou ontsnappen aan deze klimaatveranderingen. Hier zou het klimaat voor een groot deel hetzelfde blijven zoals we dat vandaag kennen.

Bron: msn nieuws

AIRCO | KOELING | WARMTEPOMP | ZONNEPANELEN | BATTERIJEN | LAADPAAL

Stuur ons een bericht