fbpx

Batterij en Zonnepanelen

Alles wat u moet weten over batterijen van zonnepanelen!

Batterij en zonnepanelen combineren?

Voor installaties van zonnepanelen met een digitale meter betaal je in Vlaanderen je energiefactuur net zoals een klant zonder zonnepanelen d.w.z. op basis van je werkelijke kilowatturen (kWh) afname van het net. Je krijgt wel een vergoeding (het injectietarief) voor de elektriciteit die je in het net injecteert. Dat is de elektriciteit die je panelen opwekken en die je niet zelf onmiddellijk verbruikt.  Om zoveel mogelijk te besparen, wordt het daarom belangrijker om je zelfverbruik te maximaliseren. Dat doe je door de elektriciteit te verbruiken op het moment dat deze geproduceerd wordt, zodat je geen elektriciteit moet afnemen van het net.

Wanneer je een batterij-systeem voorziet in de installatie, wordt de overtollige stroom hier opgeslagen, direct uit de zonnepanelen. Wanneer het verbruik hoger ligt dan de opbrengst, wordt deze extra stroom gebruikt uit het batterijsysteem en niet het uit het elektriciteitsnet. Dit maakt off-grid wonen een mogelijkheid. Enkel wanneer de batterij leeg is, en er geen zonnestroom wordt opgewekt, wordt energie uit het  elektriciteitsnet afgenomen. Maar met Smappee, het slimme energiesysteem, kan je alles volgen!

batterij zonnepanelen

Verschillende batterijen voor zonnepanelen?

Een zonnepanelen batterij systeem werkt net zoals de bekende kleine batterijen waarmee we allemaal vertrouwd zijn. Ze worden opgeladen door stroom te injecteren. Bij kleine batterijen gebeurt dit direct van het elektriciteitsnet en bij een zonnepanelen systeem direct vanuit de zonnepanelen.

Wanneer elektriciteit wordt gebruikt voor huishoudtoestellen wordt de elektriciteit via de omvormer omgezet in wisselstroom. Veel batterijen zoals de Powerwall van Tesla beschikken over een ingebouwde omvormer. 

  • Lithium-ion batterij: Dit type batterij is aangeraden bij zonnepanelen elektriciteit opslag. Hun opslagcapaciteit is zeer groot tegenover het gewicht en het opladen gebeurt snel. Bekende merken batterijen zoals Tesla of Enphase maken beide gebruik van lithium-ion batterijen.
  • Loodzuur batterij: Loodzuur batterijen zijn de oudste batterijen en worden al geruime tijd gebruikt voor off-grid toepassingen. Qua prijs zijn ze laag, ongeveer de helft van lithium-ion batterijen. Hun grote nadeel is wel dat ze niet meer dan voor de helft ontladen mogen worden waardoor een grote batterij vereist is voor zonnepanelen, wat het financieel minder interessant maakt. 

Solar Batterijen

Solax Power is verheugd door de compatibiliteit met de nieuwe Triple Power hoogspanningsbatterij en door de langverwachte derde generatie van onze marktleidende hybride omvormer voor zonnebatterijen, die nu een reeks zowel eenfasige als driefasige modellen omvat. Het nieuwe model Triple Power batterij   biedt een vermogen van 5,8kWh en kan in serie worden geïnstalleerd met maximaal 4 batterijen van 23kWh.

Smappee Infinity

Slim energiebeheer voor elke energiebehoefte. Stuur en bekijk elektriciteit, zonne-energie, gas en water. Realtime- en historische gegevens via App of Dashboard. Slimme controle en dynamische load balancing. Interoperabiliteit met IoT-producten en -diensten. Eenvoudige installatie en onderhoud, draadloze updates. Modulair, toekomstbestendig. Smappee Infinity biedt een totaaloplossing voor spanningsmeting en dynamisch load-balancing tussen zonne-energie, elektrische wagens en andere toestellen via een cloud-gebaseerde interface.
Airco nerd

Single Phase Hybrid-Hoogspanning

Solar Power is verheugd de lancering aan te kondigen van de langverwachte derde generatie van onze markt leidende hybride omvormer voor zonnebatterijen, die nu een reeks zowel eenfasig als driefasige modellen omvat. De X-Hybrid omvormer voor batterijopslag is compatibel met de
toonaangevende lithium-ion batterijoplossingen die momenteel op de markt zijn en is daarmee de meest populaire oplossing van energieopslag

Levensduur Batterij voor zonnepanelen

Hoe meer laadcycli, hoe korter de levensduur van de batterij. En omdat elke voltooide cyclus voorgoed verloren is, slinkt je kapitaal. Daarom is het bij een investering belangrijk om niet alleen naar de prijs van de batterij en naar het rendement te kijken, maar ook naar het aantal cycli dat ze kan doen, want dat beïnvloedt de levensduur.

Concreet betekent dit dat een goedkope batterij die slechts 1000 cycli kan doen, financieel minder interessant is dan een duurdere batterij die echter wel 5000 tot 10000 cycli kan halen. De modellen die momenteel op de markt zijn, hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 2800 tot 10000 cycli en gaan dus zo’n 10-20 jaar mee. Kijk dus zeker ook naar de hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan opslaan over zijn hele levensduur. Hoe groter ze is, hoe kleiner de investering per gestockeerde kWh.

Wat is Smappee

Van laadpalen naar laadboxen op de muur + realtime tracking hoeveel stroom er wordt gebruikt kort samengevat slim elektriciteit. Wil je snel laden toevoegen aan je laadplein? Smappee EV Base Ultra is snel, slim en compact. Hij is uitgevoerd in het bekroonde EV Line ontwerp en biedt laden met een continu vermogen van 160 kW terwijl je elektrische infrastructuur binnen zijn grenzen blijft. In combinatie met EV Base of EV Wall biedt hij het meest energie-efficiënte laadproces op de markt.

batterij zonnepanelen smappee

Wil je je elektrische auto laden met zonne-energie en in perfect evenwicht met de andere energiestromen in je huis? Of zoek je een manier om de laadkosten door te rekenen aan je werkgever? Dan is Smappee EV Wall de oplossing voor jou.

De Smappee EV Wall is een compacte, gebruiksvriendelijke, en mooie oplossing voor residentieel laden. De EV Wall is standaard voorzien van beveiliging tegen overbelasting. Dit zorgt ervoor dat het elektrisch systeem van je woning binnen zijn vermogensgrens blijft. Je hoeft dus niet langer te vrezen voor gesprongen zekeringen tijdens je laadsessie. Smappee past de capaciteit van je laadpaal automatisch aan.

Ev wall batterij

LEC ENERGY SOLUTIONS

Uw partner in duurzame energie

LEC ENERGY SOLUTIONS helpt u graag verder met al vragen omtrent uw energie. De zaakvoerder Raphaël Lerno is gefascineerd door energie en energie-optimalisatie. Hij is van mening dat de moderne woning zijn energie zelf kan produceren met zonnepanelen. Het zal in de toekomst de kunst worden om deze geproduceerde elektrische energie op de juiste momenten naar de juiste verbruikers te sturen. Deze verbruikers kunnen warmtepompen, aircoheaters, laadpalen zijn. Wat betreft batterijen is hij voorstander om hier slim te investeren. Dat wil zeggen dat je eerst de energie moet sturen naar de verbruiker door middel van een slim apparaat (Smappee Infinity) en pas daarna naar de batterij. 

Raphaël Lerno helpt je graag verder naar een duurzame én betaalbare toekomst. 

Koeltechnieken Waasland

Raphaël Lerno begeleidt u graag in uw al uw vragen omtrent duurzame energie

GSM – 0488 487 460
Email – raphael@lec-energysolutions.be

AIRCO | KOELING | WARMTEPOMP | VENTILATIE | ZONNEPANELEN | BATTERIJEN | LAADPAAL

Stuur ons een bericht