fbpx

Geothermische Warmtepomp

Geothermische Warmtepomp

Met een Geothermische Warmtepomp wordt een warmtepomp bedoeld die als medium water/glycol heeft en als afgifte water voor de CV-zijde.  Geothermische =  water + antivries toevoeging. Van origine wordt met een Geothermische Warmtepomp een warmtepomp bedoeld die is aangesloten op een gesloten bron:

huis 2
Bronvermelding: Warmtepomp Weetjes NL

Voor het aanbrengen van een bron in de bodem is sinds 2015 een vergunningsplicht bij de gemeente. Dit geldt zowel voor een verticale als horizontale bron.  Een warmtepompinstallatie welke gebruik maakt van bodemenergie mag alleen door een gecertificeerd / erkend bedrijf (BRL) worden aangebracht. Als particulier bent u verantwoordelijk om uw bodem-warmtepomp door een gecertificeerd bedrijf te laten plaatsen.

Daikin airco

Geothermische Warmtepomp Voordelen

De temperatuur van de bron fluctueert weinig, aan het begin van het seizoen zal deze boven de 10 graden zijn en aan het eind van de winter ca. 4 graden (Als er genoeg meters bron zijn gemaakt). Omdat het stookseizoen in de winter valt is het rendement van de warmtepomp in de winter beter dan bij een lucht/water warmtepomp, immers hoe kleiner het verschil in temperatuur tussen bron en doel hoe hoger het rendement kan zijn.

Werking Warmtepomp

Passief koelen: In de zomer kun je eenvoudig, zonder veel energie verbruik, passief koelen met een bodem-warmtepomp. Het water uit de bron wordt door een platenwisselaar geleid, en aan de andere kant door de platenwisselaar loopt uw vloerverwarmingssysteem. Door water van ca. 18° C in de vloer rond te pompen koelt de woning. Een lagere temperatuur door uw vloer is niet gewenst want dan komt u onder het condensatie punt en wordt uw vloer nat door condenswater.

Werking Warmtepomp

Als je in de zomer de woning passief aan het koelen bent met het koudere bodem water, dan ben je ook meteen warmte van je woning in de bron aan het brengen. Hierdoor regenereert de bron meteen ook beter zodat aan het eind van de zomer de brontemperatuur weer geschikt is om de winter in te gaan.

 

Geothermische Warmtepomp Geluid

Een ander voordeel is geluid en het feit dat je buiten niets ziet van de warmtepomp installatie. Er staat buiten geen ‘airco achtig’ toestel opgesteld met een ventilator die geluid maakt.  De warmtepomp binnen is in de loop der jaren sterk verbeterd en is tegenwoordig nauwelijks hoorbaar door de goede isolatie om de compressor-box.  

Geothermische Warmtepomp Water of glycol/water

Opmerking:  Als er een echt ruime bron wordt gemaakt met (te) veel meters leiding kan de medium (water) temperatuur in de gesloten bron het gehele jaar boven de 0 °C blijven. Dan zou dus geen glycol / antivries hoeven worden toegevoegd.  

Echter willen wij van warmtepomp-weetjes toch opmerken dat er al diverse bronnen, waarvan men berekend had dat ze nooit onder de 0°C zouden komen, later toch zijn aangevuld met glycol.  Immers als het water wat uit de warmtepomp komt onder de 5° komt, dan zal het in de verdamper van de compressor module al net onder 0 komen. De verdamper vriest dan langzaam in, waardoor er minderflow komt en de temperatuur in de verdamper nog verder zakt. Hierdoor komt er een ‘lage druk storing’ van het koudemiddel en kan de wisselaar (verdamper) stuk vriezen.  Glycol toevoegen is dus meer zekerheid voor een storingsvrij gebruik.

Oppervlakte water als bron

In een goed stromend water, bijvoorbeeld een rivier, kanaal of meer kan een gesloten bodem wisselaar worden geplaatst, bijvoorbeeld lussen van kunststof slangen. Door de kunststof slangen wordt dan het glycol mengsel rond gepompt, zo wordt in het water energie onttrokken. Doordat het in een goed stromend water ligt zal steeds nieuwe energie langst de slangen stromen waardoor de temperatuur nagenoeg niet veranderd rondom de slangen. Als er geen stroming in het water is dan trekt de warmtepomp, op den duur, de temperatuur van het water rondom de slangen langzaam omlaag, hierdoor kan in het water ijskristal vorming op de slangen ontstaan en wordt de warmte overdracht steeds slechter.

In stilstaand water wordt de methode gebruikt om water op te pompen en door een platenwisselaar heen te halen (nadat het eerst goed gefilterd is) even verderop wordt het water dan weer in de beek terug gebracht. Doordat je steeds nieuw water omhoog pompt blijft de temperatuur van het water boven het vriespunt. Natuurlijk moet je het water dan wel van diep genoeg halen en ook weer niet te ondiep terug pompen (denk aan vorst in de winter). Het tussen circuit van platenwisselaar (oppervlaktewater) naar de warmtepomp wordt ook gevuld met brine (water + glycol) .

WEETJE VAN DE DAG

Warmtepomp facts and figures

Bij een nationale rondvraag van mensen die aan het verbouwen waren of aan bouwen bleek dat warmtepomp de meest gezochte techniek is. Echter zien veel mensen het bos niet meer door de bomen. En daarom zijn wij er om u te begeleiden in de keuze voor jouw warmtepomp. Of het nu lucht lucht warmtepomp is of lucht water warmtepomp. LEC Energy Solutions is uw warmtepomp installateur Hamme. 

Een warmtepomp kan warmte op relatief lage temperatuur benutten voor toepassingen op hogere temperatuur. Ze kan warmte uit de omgeving (lucht, water of bodem) op voldoende hoge temperatuur brengen voor zowel de verwarming van woningen als sanitair warm water. Een warmtepomp gebruikt daarvoor weinig energie in vergelijking met de opbrengst. 65 tot 80% van de door de warmtepomp geleverde energie wordt gewonnen uit de omgeving, waardoor er minder energie wordt verbruikt dan bij een klassiek verwarmingssysteem. De CO2-uitstoot zal ook aanzienlijk lager liggen.

Een warmtepomp is anno 2021 de meest gezochte techniek!

Video afspelen

OP WAT MOET IK LETTEN BIJ DE AANKOOP VAN EEN WARMTEPOMP?

Warmtepomp - Aandachtspunten

Zoek je een warmtepomp voor een nieuwbouw systeem of een verbouwing? Moet de warmtepomp voor sanitair warm water zorgen? Zal de warmtepomp ook airco voorzien? Wil je additionele koeling voor je woning? Zijn radiatoren mogelijk bij een warmtepomp? Al deze vragen kan komen terug in de video. 

Wil je een warmtepomp kopen, denk dan goed na over volgende punten. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het keuzeproces. We hebben een aantal aandachtspunten op een rij gezet:

Wat kost een warmtepomp?

Wil je weten wat een warmtepomp kost? Wij geven je een kort overzicht van de verschillende systemen en hun gemiddelde prijs voor een woning. Als randnota geven wij mee dat geothermie niet tot onze specialiteiten behoort. Dit komt gewoon omdat wij als ‘aircomannen’ niet uit deze branche komen. Wel willen wij het verschil tonen in kostprijs. Wil je een geothermische warmtepomp? Klik dan op de info knop en wij verwijzen u graag verder door naar een collega installateur met wél de specialiteit in geothermie. 

Lucht lucht warmtepomp in combinatie met een warmtepomp boiler

12500 €

Lucht lucht warmtepomp zijn airco systemen die gebruikt worden als verwarming. Deze indicatie is een prijs voor 3 slaapkamers en 1 leefruimte gecombineerd met een warmtepomp boiler. 

Lucht water warmtepomp met vloerverwarming over de volledige woning

17500 €

Lucht water warmtepomp voor een vloerverwarmingsysteem (of lage temp radiatoren) over de volledige woning incl sanitaire boiler. Vloerkoeling kan toegepast worden zonder enige toeslag.

Geothermische warmtepomp met vloerverwarming over de volledige woning

25000 €

Geothermische warmtepomp met verticale boringen voor een vloerverwarmingsysteem  over de volledige woning incl sanitaire boiler. Vloerkoeling kan toegepast worden mits een toeslag. 

WARMTEPOMP INSTALLEREN?

Stuur ons een bericht