fbpx

GSM - 0488 487 460

E - info@lec-energysolutions.be

Digitale Meter

Alles wat je moet weten over een Digitale Meter!

Zoek

Waarom een Slimme Meter? En waarom is een digitale meter niet noodzakelijk een slecht iets...

Digitale meters zijn elektronische meters die de oude mechanische elektriciteits- en gasmeter vervangen. In Vlaanderen gebeurde die overstap officieel op 1 juli 2019. Veel eigenaars van zonnepanelen zitten met de handen in het haar want met een digitale meter koop en verkoop je jouw elektriciteit. Echter de verkoopprijs is veel lager dan de aankoopprijs. Daarom is het belangrijk dat je jouw elektriciteitsproductie afstemt op jouw verbruik. De kunst zal worden dat je de stroom moet verbruiken op het moment dat de zonnepanelen produceren. Of je moet deze energie opslaan in een batterij. Een andere héél nuttige investering is een lucht lucht warmtepomp (airco). Schijnt de zon, dan verwarm of koel je jouw woning gratis met de zonnepanelen en stijgt het zelfverbruik van jouw zonnepanelen installatie.

airco plaatsen bazel
Raphaël Lerno, de zaakvoerder volgt reeds sinds 2002 de enerigemarkt op en is op de hoogte van de laatste nieuwe technologieën.

LEC ENERGY SOLUTIONS heeft een unieke aanpak om ervoor te zorgen dat je geen (of zo weinig mogelijk) elektriciteit in het net injecteert. Dit is ons stappen plan

 1. Meten is weten: Daarom installeer je best een energie monitor systeem. Zo weet je  niet alleen hoeveel jouw zonnepanelen opbrengen, maar ook wanneer jouw panelen opbrengen.
 2. Stuur elektrische apparaten aan op het moment dat de zon schijnt. Dit kan een aircoheater, een warmtepomp, zwembad warmtepomp, elektrische verwarming of jouw elektrische auto zijn door middel van een slimme laadpaal
 3. De allerlaatste stap, is een batterij installeren. Maar dit doen wij op basis van gemeten data. Hierdoor betaal je geen, te dure, batterij. 

Wat is het verschil tussen een digitale meter en een analoge meter?

Het verschil met mechanische meters is dat de digitale meters de meetwaarden van uw energiegebruik zeer nauwkeurig registreren en beschikken over ingebouwde communicatietechnologie. Zo kunnen ze zelfstandig gegevens verzenden en ontvangen, waardoor bijvoorbeeld ook meterstanden voor facturatie automatisch worden doorgegeven aan de netbeheerder Fluvius.

Slimme Meter

Het voordeel van een digitale meter.

De digitale meters leveren voordelen op voor u als eindklant. Ze beschikken over gebruikerspoorten waaraan toepassingen kunnen worden gekoppeld die u een beter zicht geven op uw dagelijkse gebruik. Ze kunnen ook mogelijkheden bieden om uw elektronische toestellen slim aan te sturen. Zo kunt u zowel energie als kosten besparen. Zo kan je met een digitale meter een koppeling maken met een smart grid ready warmtepomp.

Verbruiken met dynamische tarieven

De slimme boiler voor sanitair warm water

 • Wist je dat er een elektrische boiler bestaat die slim kan laden? 
 • Wist je dat elektriciteit ’s nachts véél goedkoper is dan overdag?
Dus stel nu dat jouw warm water ofwel wordt geproduceerd doormiddel van overschot van de zonnepanelen ofwel op het moment dat de prijs van de elektriciteit het laagste staat. Dan ben je op alle momenten héél zuinig jouw sanitair warm water aan het verwarmen! 

De slimme laadpaal van Smappee

Heb je een elektrische auto, dan kan je gemakkelijk jouw overschot van de zonnepanelen afgeven aan jouw elektrische auto. Dit noemt men solar loading. Een batterij van een auto varieert tussen de 40 kWh en de 110 kWh. Een huishoudelijk batterij is meestal tussen 5 kWh en 10 kWh. De elektrische auto heeft dus een grote opslagcapaciteit. 

Schijnt de zon niet overdag, of was je niet thuis met de wagen? Dan zal de Smappee laadpaal op basis van de Belpex prijs jouw wagen gaan laden met het dynamisch tarief.

Met Smappee ben je altijd zeker dat je jouw auto oplaad op de goedkoopst mogelijke manier! 

 

Smappee EV base kopen

Wanneer krijg ik een digitale meter?

Fluvius is volop bezig met de vervanging van klassieke meters door digitale meters in alle Vlaamse gezinnen. Dit gebeurt op straat per straat, wijk per wijk en gemeente per gemeente. Tegen 2024 zal al 80% van de huishoudens over een digitale meter beschikken, en tegen juli 2029 zal dat 100% zijn.

Plaats je zonnepanelen. Dan zullen wij jouw installatie aanmelden bij Fluvius na de keuring en zal je automatisch gecontacteerd worden voor een digitale meter. 

Apparaten slim sturen door middel van de P1 poort van de digitale meter.

Er zijn verschillende apps op de markt, slimme thermostaten of andere toestellen waarmee u uw energiegebruik actief kunt beheren, rekening houdend met uw gedrag, comfort en eventuele lokale energie-productie. Op de gebruikerspoorten (P1 en/of S1) kan een energiebeheersysteem worden aangesloten.

In de toekomst zullen slimme apparaten opstarten op het moment dat de zon schijnt. 

Digitale Meter

Voordelen van een digitale meter

Effectief energie besparen vereist een degelijk inzicht in het eigen energiegebruik: hoeveel gebruikt u en wanneer? Energiebeheersystemen laten uw energiegebruik overzichtelijk zien en kunnen helpen doelen te stellen en te bereiken. U kan bijvoorbeeld onmiddellijk het effect zien als u de verwarming een graadje lager zet of de verlichting uit doet. Ook sluipverbruik is makkelijker te traceren.

Momenteel krijgt u maar één keer per jaar een overzicht van uw energiegebruik via uw jaarlijkse afrekening. Via uw energiebeheersysteem weet u sneller wat u effectief verbruikt en wat u produceert. Zo weet u al van tevoren wat u te wachten staat en krijgt u geen onverwacht hoge energiefactuur meer.

Wat kunnen digitale meters meer dan gewone meters?

Digitale meters kunnen de energieprijzen dynamisch laten fluctueren. Laad jouw auto op wanneer de stroom het goedkoopst is. Verwarm jouw sanitair warm water wanneer de stroom het goedkoopst is. Dat is het voordeel van een digitale meter! 

Digitale Meter

U kunt uw digitale meter slimmer maken. Dit kunt u doen door het koppelen van toestellen aan de gebruikerspoorten van uw digitale meter. Op die manier kunt u zowel energie als kosten besparen.

Meten is weten / slimme meter

Elk gezin of KMO is anders. Het is moeilijk algemene regels te geven over welke toepassing voor wie interessant is. 

Een goede eerste stap is, vanaf de installatie van de digitale meter, de gegevens van de digitale meter gedurende een jaar bij te houden en dan te analyseren. Meten is weten. Dit kan aangevuld worden met de plaatsing van bijkomende energiemeters om de voornaamste verbruikers in kaart te brengen.

Digitale Meter

Aangezien de grafiek meer dan 10 jaar oud is, deze aanvulling: Het elektriciteits-verbruik van een gemiddeld gezin zonder warmtepomp of EV, wordt geschat op 3500 kWh per jaar. Zowel een warmtepomp als een EV voegen daar enkele duizenden kWh aan toe. Hoeveel er juist bijkomt, hangt van de concrete situatie af.

Digitale Meter

Visualisatie van het verbruik slimme meter

Het opvolgen van het ogenblikkelijk verbruik kan gecombineerd worden met het tonen ervan op een scherm. Dat hoeft niet veel te kosten en het zien van het eigen verbruik zet aan tot energiebesparing. In de kosten-baten-analyse voor de invoering van de digitale meter in Vlaanderen is sprake van een energiebesparing van gemiddeld 2,6% voor elektriciteit en 1% voor gas. Dat zijn gemiddelden, wie gemotiveerd is, kan meer besparen.

Wie slim is plaats zonnepanelen en zorgt voor een energie stuur systeem die de elektriciteit naar de verbruikers stuurt op het moment dat de zon schijnt. 

Digitale Meter

Capaciteitstarief / Digitale meter

In 2022 wordt bij eindgebruikers met een digitale meter een capaciteitstarief ingevoerd voor een deel van de distributienetkosten. Dat deel wordt dan niet langer aangerekend op basis van het verbruik (kWh), maar op basis van de maandelijkse vermogenspiek (kW).

Smappee infinity – het unieke energie meet én stuur systeem – kan ervoor zorgen dat je niet over jouw vermogenspiek gaat en hierdoor dus minder elektriciteit betaalt. 

Digitale Meter

Voor elk kwartier wordt het gemiddelde vermogen berekend. Voorbeeld: de waterkoker in heeft 0,1 kWh verbruikt. Als er in dat kwartier geen ander verbruik was, bedraagt het gemiddeld vermogen voor dat kwartier: 0,1 kWh / 0,25 h = 0,4 kW. Per maand wordt de grootste kwartierwaarde voor die maand aangerekend.

De minimumwaarde bedraagt 2,5 kW. Wie een lagere piekwaarde heeft, betaalt voor die maand voor 2,5 kW

Om grote schommelingen in de maandelijkse bedragen te vermijden kan je het best smappee infinity aanschaffen, wordt het gemiddelde van de piekwaarden over de laatste 12 maanden aangerekend. Voorbeeld: Iemand heeft altijd een piek van 3 kW en eenmalig een piek van 9 kW. Voor die maand moet hij niet het driedubbele betalen. Gedurende 12 maanden betaalt hij voor 3,5 kW…

Met een Smappee Infinity vermijd je piekbelasting én betaal je dus minder voor jouw elektriciteitsrekening. 

digitaleMeter

Op dit ogenblik ligt het tarief nog niet vast, 40 €/kW voor 12 maanden lijkt een redelijke schatting. Het gemiddelde piekvermogen van de gezinnen in Vlaanderen zou tussen 3 en 4 kW liggen. Het wordt dan bv. financieel interessant om het laden van een EV ’s avonds uit te stellen tot de andere verbruikers gedaan hebben en om het laadvermogen te beperken. 

Smappee houdt u energie verbruik in het oog zodat u nog meer kan besparen.

Een wereldwijde, toekomstbestendige oplossing

Het systeem voor energiebeheer is toekomstbestendig en kan zich aanpassen aan elk scenario, met draadloze updates en de mogelijkheid om op elk moment extra modules toe te voegen. Smappee Infinity is een wereldwijde oplossing die compatibel is met alle omvormers en nagenoeg elke elektrische installatie ter wereld. Dankzij de compacte hardware past het systeem eenvoudig in bijna elk distributiepaneel. Zodra het systeem is geïnstalleerd en draait, vraagt het weinig onderhoud, wat resulteert in een lage TCO. Hier onder is een paneel waar Smappee voorkomt dit programma gaat perfect samen met een slimme meter alles is overal en meteen beschikbaar op u telefoon. Kijk u energieverbruik na met Smappee!

Smappee Infinity

Slim energiebeheer voor elke energiebehoefte. Stuur en bekijk elektriciteit, zonne-energie, gas en water. Realtime- en historische gegevens via App of Dashboard. Slimme controle en dynamische load balancing. Interoperabiliteit met IoT-producten en -diensten. Eenvoudige installatie en onderhoud, draadloze updates. Modulair, toekomstbestendig. Smappee Infinity biedt een totaaloplossing voor spanningsmeting en dynamisch load-balancing tussen zonne-energie, elektrische wagens en andere toestellen via een cloud-gebaseerde interface.
Airco nerd

Zonnepanelen

Eigenaars van zonnepanelen hebben een teller die terugdraait als hun stroomoverschot in het net wordt ­geïnjecteerd. In het ultieme scenario draait de teller in een jaar evenveel vooruit als achteruit en wordt een ­factuur opgemaakt voor 0 kWh. Heb je op het einde van het jaar meer ­geproduceerd dan verbruikt, dan zal de meterstand lager zijn dan het jaar ervoor. Die meterstand dient als nieuw ­‘nulpunt’ voor het komende jaar. De stroom die je extra geproduceerd hebt, ben je kwijt.


Airco nerd

digitale meter en zonnepanelen

Sinds juli 2019 worden oude elektriciteitsmeters vervangen door slimme tellers, de zogenaamde ‘slimme tellers’. Heb je zonnepanelen en krijg je een nieuwe slimme teller, dan heb je ook voor een nieuwe keuze. Wil je een berekening zoals vroeger (met terugdraaiende teller en prosumententarief) of wil je voor een nieuwe berekening voor je distributienettarief? 

Digitale Meter

De digitale meter, soms ‘slimme meter’ genoemd. De naam ‘slim’ krijgt hij omdat hij niet alleen kan meten, maar ook verbonden is met de netbeheerder.  De meter laat zelf weten hoeveel energie en wanneer er verbruikt is. Je kan de meter ook verbinden met een app op je smartphone,  om jouw verbruik op te volgen of te regelen vanop afstand wat super handig en modern is! 

Digitale Meter

1 juli 2019  is men in Vlaanderen aan de installatie van de slimme tellers in elk huis. Een groot project dat ongeveer 15 jaar in beslag gaat nemen. De eerste fase: nieuwbouw, grondige renovaties, eigenaars van zonnepanelen, consumenten met budgetmeters en met defecte meters.

Effect van digitale meters op je zonnepanelen

Vele eigenaren van zonnepanelen worden boos over  de invloed van een digitale meter op het rendement van een  zonnepaneleninstallatie. Behoudt ik mijn groene stroomcertificaten? Betekent het verdwijnen van de terugdraaiende teller voor mij? Kan het waar zijn dat  ik kan worden vergoed voor de stroom die ik terug geef op het net? 

Digitale Meter

In 2017 keurde de Regering het ontwerp goed over het vervangen van alle elektriciteitsmeters tot 56 kVA door slimme meters. Januari 2019 startte Vlaanderen met introduceren van zogenaamde ‘slimme meters’. In Brussel en Wallonië worden op termijn de oude meters vervangen door slimme meters.

Wat met je groene stroomcertificaten?

Vele eigenaren van een zonnepaneleninstallatie vragen in welke hoeveelheid de plaatsing van een slimme meter invloed zal hebben op hun zonnepanelen. De oudere zonnepaneleninstallaties hangt de rendabiliteit nauw samen met het recht op groenestroomcertificaten. Ontvang je vandaag al certificaten, dan zal dat ook zo blijven nadat er bij je thuis een digitale meter is geplaatst.

Digitale Meter

Wat met je terugdraaiende teller?

De ferrarismeters kan je terugdraaien, waardoor je stroomverbruik gecompenseerd kan worden met je stroomproductie. Bij een digitale meter, die dingen apart meet, ligt dit anders. Slimme meters hebben twee tellers: één die telt hoeveel stroom er is afgenomen  en één die de eventuele bijkomende elektriciteit meet. De slimme tellers draaien dus niet terug. Heb je zonnepanelen op je dak en een analoge meter, dan heb je nog voor heel even het voordeel van de terugdraaiende teller. maar als je aan de beurt bent voor een digitale meter, dan heb je zoals iedere zonnepanelen-eigenaar het nettarief werkelijke afname.

Digitale Meter

Vervang je terugdraaiende teller door een slimme meter

Begin 2021 vernietigde het Grondwettelijk hof het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. Omdat dit arrest ook financiële gevolgen heeft, besliste de Vlaamse Overheid om een retroactieve investeringspremie toe te kennen aan eigenaars van zonnepanelen die tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020 in dienst genomen werden en het recht op de terugdraaiende teller verliezen na plaatsing van een digitale meter. Het exacte bedrag van je premie kan je eenvoudig zelf berekenen.

Digitale Meter
 • Indienen premieaanvraag binnen de 6 maanden na plaatsing van je digitale meter en niet later dan 31 december 2025.
 • Wanneer je al een digitale meter had voor de inwerkingtreding van het besluit, kan je premie tot en met 18 januari 2022 aanvragen.
 • Je doet uitdrukkelijk afstand van iedere rechtsvordering ten aanzien van het Vlaamse Gewest tot vergoeding van directe of indirecte schade als gevolg van het arrest van 14 januari 2021 van het Grondwettelijk hof.
 • Je zonnepaneleninstallatie beschikt over een totaal omvormervermogen kleiner dan of gelijk aan 10 kVA.
 • Je zonnepaneleninstallatie moet aangemeld zijn bij Fluvius voor 1 oktober 2021.
 • De retroactieve investeringspremie moet terugbetaald worden als:
 • Niet meer aan alle voorwaarden wordt voldaan
 • De decentrale productie-installatie verplaatst wordt naar een ander perceel binnen de 15 jaar volgend op de indiensttreding van de decentrale productie-installatie
 • Je installatie geen 5 jaar operationeel blijft.
 • Meer info op de website van de Vlaamse Overheid.

Premiebedrag

Het bedrag van je retroactieve investeringspremie wordt berekend op basis van het omvormer- of piekvermogen. Het uiteindelijke bedrag dat je ontvangt is afhankelijk van de indienstname van je zonnepanelen en digitale meter. Wanneer je als eigenaar vanaf 19 juli 2021 op eigen initiatief bij Fluvius een digitale meter aanvraagt vóór 31 december 2023, wordt de retroactieve investeringspremie verhoogd met 100 euro.
Het exacte bedrag van je premie kan je eenvoudig zelf berekenen.

Digitale Meter

Premie sturing elektrische warmte

Dankzij de komst van de digitale meter, kunnen gezinnen op een efficiënte manier hun warmte- en elektriciteitsverbruik regelen aan hun noden. Heel wat gezinnen verwarmen elektrisch in de vorm van een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of een accumulatieverwarming. Door de installatie van een sturingsapparaat kan je je elektriciteits- en warmteverbruik zoveel mogelijk afstemmen op je eigen productie (bijvoorbeeld via zonnepanelen), en/of het vermijden van piekmomenten. Voor de aankoop en de plaatsing door je installateur van dat sturingsapparaat, heb je recht op een premie.

 • Datum eindfactuur tussen 1/01/2021 en 31/12/2022
 • De premie is éénmalig en beperkt tot 1 premie per EAN.
 • Een aannemer/installateur moet het sturingsapparaat plaatsen.
 • 50% van de factuurbedragen, inclusief btw voor woongebouwen en exclusief btw voor niet-woongebouwen, met een maximum van €400.

LEC ENERGY SOLUTIONS

Uw partner in duurzame energie

LEC ENERGY SOLUTIONS helpt u graag verder met al vragen omtrent uw energie. De zaakvoerder Raphaël Lerno is gefascineerd door energie en energie-optimalisatie. Hij is van mening dat de moderne woning zijn energie zelf kan produceren met zonnepanelen. Het zal in de toekomst de kunst worden om deze geproduceerde elektrische energie op de juiste momenten naar de juiste verbruikers te sturen. Deze verbruikers kunnen warmtepompen, aircoheaters, laadpalen zijn. Wat betreft batterijen is hij voorstander om hier slim te investeren. Dat wil zeggen dat je eerst de energie moet sturen naar de verbruiker door middel van een slim apparaat (Smappee Infinity) en pas daarna naar de batterij. 

Raphaël Lerno helpt je graag verder naar een duurzame én betaalbare toekomst. 

airco plaatsen bazel

Raphaël Lerno begeleidt u graag in uw al uw vragen omtrent duurzame energie

GSM – 0488 487 460
Email – raphael@lec-energysolutions.be

AIRCO | KOELING | WARMTEPOMP | VENTILATIE | ZONNEPANELEN | BATTERIJEN | LAADPAAL

Stuur ons een bericht

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam