fbpx

GSM - 0488 487 460

E - info@lec-energysolutions.be

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming is een mooie aanvulling voor uw warmtepomp. De duurdere investering van een warmtepomp weegt soms niet op tegen de goedkopere aanschafwaarde van een elektrisch element. 

Zoek

Waarom elektrische verwarming?

Het antwoord is simpel. Omdat niet alle ruimtes véél verwarming vragen. Omdat niet alle ruimtes veel verwarmd worden. 

Stel uzelf de volgende vraag: ‘Wanneer was de laatste keer dat je jouw slaapkamer hebt verwarmd?’. 

Veel gezinnen met zonnepanelen hebben een digitale teller of zullen er eentje krijgen. We moeten met zijn allen de elektriciteit die we opwekken op dat moment ook gaan verbruiken. Een elektrische accumulatie verwarming kan hier in bepaalde omstandigheden een oplossing bieden. Ook een elektrische boiler kan een oplossing zijn om een deel van jouw elektriciteit om te zetten in 

airco Hamme

De verschillende types elektrische verwarming

Er bestaan verschillende elektrische verwarmingselementen voor ruimtes te verwarmen.

  • Elektrische convector
  • Elektrische accumulatie verwarming
  • Elektrische olie radiator
  • Infrarood verwarming
  • Elektrische vloerverwarming
  •  Elektrische badkamer radiatoren 

Er bestaan ook verschillende oplossingen voor sanitair te maken met een elektrisch element

  • Elektrische boiler
  • Elektrische doorstroom boiler
Elektrische verwarming convector

De elektrische convector

Veel mensen verwarren convectoren met radiatoren. Dat is ook niet verwonderlijk, want uiterlijk lijken ze best veel op elkaar. Misschien komt het door de naam, die voor velen niet direct iets zegt. Convectie betekent feitelijk opstijgende warme lucht. Een convector is dus een luchtverwarmer. In tegenstelling tot radiatoren, produceren convectoren geen stralingswarmte. Groot nadeel van de elektrische convector is dat hij geen koeling kan geven zoals een airco.  

Elektrische olieradiator

De warmte die de elektrische olieradiator levert is voor een belangrijk deel stralingswarmte met convectie (55/45). Door aluminium als materiaal te combineren met de thermisch minerale olie heeft deze radiator een hoger aandeel stralingswarmte. Daarmee realiseert deze radiator een hoog warmte comfort. De elektrische olieradiator is de verwarming die het meeste lijkt om de traditionele verwarming op CV. Als airco installateur moeten wel er natuurlijk bij vermelden dat een elektrische olieradiator geen koeling kan geven zoals een airco dat kan. 

Elektrische verwarming olieradiator

Elektrische accumulatie verwarming

Is er in een gebouw onvoldoende beschikbare elektrische energie om meerdere elektrische radiatoren gelijktijdig te laten verwarmen, dan zijn accumulatieradiatoren de oplossing. Zodra de elementen hun optimale temperatuur hebben bereikt, kan de warmteafgifte doorgaan zonder stroom, afhankelijk van de setpoint van de thermostaat en de accumulatie-elementen voortgezet worden. Zo kan men slim en effectief toch meer aan met de elektrische infrastructuur dan dat je in eerste instantie zou denken. 

Een accumulatie radiator is geschikt voor woningen waarbij gebruik gemaakt wordt van een tweevoudig uurtarief. Hierdoor is het voordeliger om de accumulator ’s nachts op te laden en de warmte overdag te verspreiden in de te verwarmen ruimten. Deze accumulator bevat weerstanden die ervoor zorgen dat een stenenmassa binnenin de omkasting gedurende de oplading (meestal ’s nachts) opwarmt. Nadien wordt de geaccumuleerde warmte tijdens de dag, op bevel van de kamerthermostaat, aan de hand van ventilatoren over de ruimte verspreid. De elektrische accumulator kan evenwel niet dienen als airco

Elektrische verwarming accumulatie

Elektrische boilers voor sanitair warm water

Voor het sanitair warm water is de meest gekende oplossing de elektrische boiler. Om eerlijk te zijn, zijn we als warmtepomp installateur en warmtepomp boiler installateur voorstander van zo een systemen. Desalniettemin kan een elektrische boiler een goed alternatief zijn voor vakantiehuisjes of plaatsen waar niet veel sanitair warm water wordt verbruikt. Ook voor een keuken kan een klein elektrische boiler soelaas bieden als u te lang op uw warm water moet wachten. 

Elektrische boiler

Warmtepomp of elektrisch?

Een warmtepomp is aanzienlijk duurder dan een elektrische verwarming. Aan de andere kant verbruikt een elektrische verwarming tot 4 keer meer dan een warmtepomp. Echter, heeft u een ruimte dat u weinig verwarmt én u heeft geen behoefte aan airco, dan kan een elektrische verwarming een oplossing zijn. 

Raphaël aan het woord

Zaakvoerder Raphaël Lerno is niet alleen industrieel ingenieur van opleiding, hij is ook gecertificeerde koeltechnieker en gepassioneerde airco nerd. Maar ook hij weet dat het soms verstandiger is om een elektrische verwarming te plaatsen. .
Airco nerd

4,9 rating op google

Onze klanten gaven ons een 4,9 rating op google reviews. Wij doen elke dag ons best om onze klanten zo goed mogelijk te helpen bij hun airco project. Wij zijn dan ook heel blij met de eer een mooie rating te krijgen op google.

Elektrische verwarming nodig?

Stuur ons een bericht