fbpx

Tel – 0488 487 460
Email – info@lec-energysolutions.be

Split airco

alles wat je moet weten over een split airco!

Hoe werkt een split airco?

Een split airco is een warmtepompsysteem dat werkt op basis van koelvloeistof, net als je koelkast eigenlijk. Koelvloeistof onttrekt de warmte uit de binnenruimte (via de binnenunit) en geeft die buiten weer af aan de buitenlucht (via de buitenunit).

De binnenunit van een split airco bevat een ventilator die warmte uit de lucht opneemt en deze vervolgens naar een warmtewisselaar brengt. Deze warmtewisselaar is een leiding met koelvloeistof tussen de 6 en 8 graden. Doordat de koelvloeistof in contact komt met warme binnenlucht, warmt de koelvloeistof op. Op die manier haalt de koelvloeistof de warmte uit de ruimte en koelt deze dus af.

Maar daarmee is het proces nog niet ten einde. Een compressor zorgt ervoor dat de warme lucht naar de condensor in de buitenunit wordt afgevoerd. Daar condenseert het gas vervolgens door het contact met de buitenlucht. Op die manier wordt het gas weer koude koelvloeistof en kan het opnieuw de binnenunit instromen.

De meeste splits kunnen trouwens ook verwarmen. Dat proces verloopt eigenlijk op dezelfde manier, maar dan precies omgekeerd.

Voordelen van een vaste airco

Een vaste airco bestaat uit twee (of meer) permanent te plaatsen units (split units). Een buitenunit en een (of meerdere) binnenunit(s). De binnenunit(s) verbind je met koelleidingen aan de buitenunit. De buitenunit, het woord zegt het al, monteer je buitenshuis, de binnenunit(s) kun je in verschillende ruimtes in huis plaatsen, waardoor je deze ruimtes ook tegelijkertijd kunt koelen.

Vaste airco’s hebben tegenwoordig meer dan één functie. Ze kunnen vaak naast koelen ook ventileren, de lucht ontvochtigen en de ruimte verwarmen. Daarnaast zijn vaste airco’s stiller dan mobiele airco’s want de onderdelen die lawaai kunnen maken, zitten voornamelijk in de buitenunits.

Multi Split Airco Kopen

In het kort:

 1. Meerdere ruimtes tegelijkertijd koelen
 2. Ook ventileren, ontvochtigen en verwarmen
 3. Stil in gebruik
Multi Split Airco Kopen

Dit kan een split airco allemaal

Veel mensen denken dat een airconditioning alleen kan koelen. En dit is inderdaad één van de functies van een airco. Maar een split airco kan doorgaans nog veel meer dan alleen dat.

Ruimtes verwarmen

Een split airco kan namelijk ook gebruikt worden om een ruimte te verwarmen. Daarnaast kun je met een airco de lucht in een ruimte zuiveren. De lucht in de ruimte wordt dan schoongemaaktelementen als stof, pollen, rook en nare luchtjes worden uit de lucht verwijderd. Vieze lucht in een ruimte is onprettig en kan in sommige gevallen zelfs voor gezondheidsproblemen zorgen. Goed plan dus om de lucht letterlijk te klaren.

Multi Split Airco Kopen

Lucht ventileren

Nog een functie van veel split airco’s? Ventilatie. Bij het ventileren van een ruimte wordt de binnenlucht door de airco naar buiten afgevoerd en wordt verse buitenlucht juist naar binnen gezogen. Het zorgt voor verse lucht in de ruimte, met extra veel zuurstof.

Ruimtes ontvochtigen

Tot slot worden split airco’s vaak gebruikt om ruimtes te ontvochtigen. De airconditioning zorgt er in dat geval voor dat de luchtvochtigheid in een ruimte niet hoger of lager is dan 40 tot 60 procent, de ideale luchtvochtigheid.

Reinigingstips

Niet alle split-airco’s zijn hetzelfde. Dat betekent dat ze ook allemaal net even iets anders schoongemaakt moeten worden. Sowieso is het schoonmaken van split airco’s vaak een tijdrovende en secure klus. De meeste klanten laten de schoonmaak van hun airco daarom uitvoeren door LEC ENERGY SOLUTIONS.
Ga jij liever zelf aan de slag? Lees dan zeker welke vijf onderdelen van de binnenunit sowieso elk jaar goed schoongemaakt moeten worden:

Airco Split Unit Kopen
Airco Split Unit Kopen

Je moet je airco zo nu en dan ook van buiten even (laten) schoonmaken. Dat is, op de klimpartij na, veel makkelijker dan het reinigen van het binnenwerk. Verwijder loszittend vuil of andere viezigheid, zodat de lucht weer vrij kan worden weggeblazen.

Split airco als warmtepomp

Airco of airconditioning is de perfecte manier om op een budgetvriendelijke manier hernieuwbare energie in uw woning te installeren of te plaatsen. Verwarmen met fossiele brandstoffen is niet meer van deze tijd, daarom zoeken mensen naar alternatieven. Men denkt vaak aan een lucht/water warmtepomp, maar zelden aan een airco. Een airconditioning systeem is een lucht/lucht warmtepomp en dat maakt een airco systeem uitermate geschikt om uw woning te verwarmen én te koelen. Koelen en verwarmen met een airconditioning zorgt ervoor dat je tot 60% minder CO2 uitstoot dan een klassieke verwarming.

airco hamme

Airco, weg met fossiele brandstoffen!

Het klinkt misschien raar, maar wil je meewerken om de opwarming van het klimaat tegen te gaan, dan kies je om te verwarmen met een airco. Een airco systeem is een warmtepomp en de extra energie die je verbruikt voor het koelen in de zomer is verwaarloosbaar tegenover de CO2 uitstoot die een klassieke gasketel uitstoot in de winter. Wil je meer weten waarom een airco plaatsen een goede keuze is, verneem je op de website van onze partner, EYE-WANT.

Split Airco's?

Daikin airco

Daikin is van origine Japans. Echter met zijn productie eenheid in Oostende is Daikin een belangrijke Belgische werkgever. De verdeling van dit merk gebeurt door Daikin België, onderdeel van Daikin Europe NV.
Daikin België is hét meest gekende airco merk bij de particulier omwille van zijn grote reclame campagnes. Het is het merk dat garant staat voor innovatie en kwaliteitsvolle producten. Meer weten over Daikin kan hier: Wie is Daikin?

lec energy solutions daikin

Aanbod Daikin:

Ontdek de Daikin Stylish airco met zijn moderne design en slanke vormgeving past de Stylish naadloos in elk interieur. Met fluisterstille werking  biedt de Daikin Stylish het perfecte comfort voor thuis of op kantoor. 

Ervaar ongeëvenaard comfort met het Daikin Perfera vloermodel. Deze veelzijdige airco combineert uitstekende prestaties met een eigentijds ontwerp dat naadloos opgaat in elke ruimte.  Geniet van innovatieve functies, allemaal verpakt in een slank en stijlvol design

geniet van ultiem comfort met het Daikin Perfera muurmodel. Geniet van snelle en gerichte verwarming en koeling    terwijl de ingebouwde luchtfilters zorgen voor een schone en gezonde lucht in uw leefomgeving. Perfera muurmodel is de ideale keuze voor een comfortabel en stijlvol binnenklimaat.”

Hitachi airco

Hitachi is bij het grote publiek voornamelijk gekend door zijn power tools en heavy duty kranen en gravers. Wat veel mensen niet weten is dat deze Japanse fabrikant ook kwaliteitsvolle airco en warmtepomp toestellen verdeelt. Met een BENELUX aanpak wordt het airco merk Hitachi verdeeld dooHD klimaatsystemen in Nederland, Dordrecht. Meer weten over Hitachi kan hier: Hitachi airco

Hisense airco

Hisense is een relatief nieuwe speler op de markt maar in de rest van Europa al flink gekend omwille van zijn elektronica (GSM, koelkasten, TV’s). Hisense is een Chinees airco merk en heeft sinds 2003 een samenwerking met Hitachi en produceert sindsdien een deel van de airco toestellen voor Hitachi. Sinds 2015 is Hisense met zijn eigen airco merk op de BENELUX markt. De verdeling van het airco merk Hisense gebeurt door HS Climate Solutions in Nederland, Dordrecht. 

Aanbod Hisense

Ontdek de Hisense New Comfort airconditioner.  Met geavanceerde koeltechnologieën en energiezuinige functies kunt u genieten van een aangename temperatuur in elke ruimte. Ervaar de verfrissende en rustgevende sfeer die dit systeem in uw huis of kantoor creëert, terwijl u volledige controle heeft over uw binnenklimaat

Betreed een wereld van zuivere lucht en comfort met de Hisense Fresh Master luchtreiniger. Dit geavanceerde apparaat biedt een uitstekende luchtkwaliteit en zorgt voor een frisse en gezonde omgeving in uw huis. Met krachtige luchtreinigingstechnologieën en geavanceerde filters worden allergenen, stofdeeltjes en onaangename geuren effectief verwijderd. 

Toshiba airco

Met een productie van vele miljoenen stuks per jaar is TOSHIBA wereldwijd één van de meest toonaangevende producenten van airconditioners. Met een zeer uitgebreid en compleet portfolio biedt TOSHIBA voor elke denkbare situatie een passende oplossing voor klimaatbeheersing. TOSHIBA airconditioners zijn door toepassing van vooruitstrevende elektronische technologieën en het gebruik van hoogwaardige duurzame materialen zeer energiezuinig. En mede dankzij de geluidsarme werking en de elegante vormgeving passen TOSHIBA airconditioners onopvallend in elk interieur, van woonkamer tot museumzaal.

Midea

Midea staat bekend om zijn hoogwaardige airconditioners en innovatieve koeloplossingen. Met een sterke focus op kwaliteit en technologische vooruitgang biedt Midea een uitgebreid assortiment aan airconditioners die voldoen aan de behoeften van elk huishouden.

Of je nu op zoek bent naar een krachtige split-airconditioner voor een enkele kamer of een geavanceerd multi-split-systeem voor meerdere ruimtes, Midea heeft de juiste oplossing voor jou. Hun airconditioners zijn ontworpen met oog voor detail en zijn voorzien van energiebesparende functies, zodat je niet alleen kunt genieten van een aangenaam binnenklimaat, maar ook kunt besparen op energiekosten.

Dankzij hun geavanceerde Inverter-technologie leveren Midea airconditioners efficiënte koeling en verwarming, terwijl ze tegelijkertijd fluisterstil werken. Met een breed scala aan modellen en designs, zorgt Midea ervoor dat hun airconditioners naadloos aansluiten bij elk interieur.

Met Midea’s airconditioners haal je niet alleen comfort in huis, maar ook betrouwbare en duurzame producten die bijdragen aan een gezonde en comfortabele leefomgeving. Ontdek de innovatie en kwaliteit van Midea’s airconditioners en geniet het hele jaar door van een optimaal binnenklimaat.

Midea aanbod:

Ontdek de Midea Breezeless, de innovatieve airconditioner die jouw comfort naar een hoger niveau tilt zonder dat je de luchtstromen voelt. Met slimme ventilatieopeningen aan de voor- en zijkant geniet je van een 360° “surround” koeling, zoals nooit tevoren.

Ontdek de Midea warmtepompboiler, de perfecte oplossing voor het verwarmen van tapwater in jouw huishouden. Met deze geavanceerde warmtepompboiler geniet je van hetzelfde comfort als bij een elektrische boiler, maar met een aanzienlijk lager energieverbruik!

Ontdek de Midea Arctic Warmtepomp! Dit innovatieve systeem biedt niet alleen airconditioning en verwarming, maar levert ook warm water dankzij de geavanceerde warmtepomptechnologie. Met deze energiezuinige oplossing kun je je huishoudelijk energieverbruik aanzienlijk verminderen, wat goed is voor zowel je portemonnee als het milieu.

Split airco installateur

Als split airco installateur zijn we steeds op zoek naar nieuwe klanten. Ons belangrijkste doel is te luisteren naar hun wensen om vervolgens over te gaan naar een werkbare oplossing. Bij de plaatsing gaan we nauwkeurig te werk. Het is onze missie om een gevestigde waarde te blijven in wat we doen. 

MULTI-SPLIT Airco

In een ruimte zuigt het binnendeel de lucht aan, koelt of verwarmt deze en blaast die weer uit. Bij koeling wordt de warmte uit de binnenlucht gehaald en via leidingen en het koudemiddel getransporteerd naar het buitendeel dat de overtollige warmte buiten afgeeft. Het principe werkt bij verwarmen precies andersom. Uit de buitenlucht wordt er tot 75% van de benodigde warmte onttrokken. Daardoor is er slechts voor 25% van de opgewekte warmte elektriciteit nodig
Airco nerd

Smappee

Smappee Infinity biedt een totaaloplossing voor spanningsmeting en dynamisch load-balancing tussen zonne-energie, elektrische wagens en andere toestellen via een cloud-gebaseerde interface. Nieuwe submeting mogelijkheden stellen de Infinity-modules en de gateway in staat om meer gegevens te verzamelen, waardoor de kosten voor (multi)familie- en bedrijfssystemen worden gereduceerd, dus voor alle particulier en commercieel gebruik. Ook is het perfect te combineren met Split airco's!

Voordelen airco met buitenunit

Elk van de binnenunits wordt met twee koeltechnische leidingen verbonden aan de buitenunit. De binnenunit krijgt elektrische voeding via de communicatiekabel van de buitenunit. Het is dus enkel de buitenunit die elektrische wordt aangesloten. Meestal is de elektrische voedingskabel van een residentiële airco 230V, 16A of 20A. Tussen de binnenunit en de buitenunit circuleert koelmiddel. Net omdat koelmiddel tussen deze twee circuleert zal je de installatie moeten uitbesteden aan een gecertificeerd koeltechnisch bedrijf.

 • Compactere binnenunits
  Aangezien het airco systeem opgesplitst wordt, kan de grootte van de binnenunit(s) beperkt blijven. Je verliest dus minder binnenruimte en vanuit een esthetisch standpunt is het ook beter om de binnenunits zo compact mogelijk te houden.
 • Flexibiliteit
  Je kan meerdere binnenunits op één buitenunit aansluiten en deze binnenunits kunnen van verschillende modellen zijn. Je kan dus in de ene ruimte voor een plafondmodel kiezen en in een andere ruimte voor een wandairco. Daarnaast kan je later nog binnenunits toevoegen aan een bestaand systeem.
 • Minder geluidshinder
  De lawaaierige onderdelen van het airco systeem, waaronder de compressor, worden in de buitenunit geïnstalleerd. Hierdoor zal de werking van de airco binnenin de woning of het kantoor nauwelijks voor geluidshinder zorgen.
 • Meer vrijheid qua locatie
  Een monoblock airco moet telkens rechtstreeks op een buitenmuur geplaatst worden. Bij een split systeem heb je meer vrijheid qua plaatsing aangezien de binnenunit niet in rechtstreeks contact moet staan met de buitenlucht.

Een airco installateur in elke regio van Vlaanderen.

EYE-WANT en LEC ENERGY SOLUTIONS zijn actief in gans Vlaanderen. Van Ieper tot Maaseik. Zorgvuldig gekozen airco installateurs, met passie voor het vak. 

Elke kleur op de map hierboven stelt een plaatselijk LEC ENERGY SOLUTIONS / airco installateur voor. Omdat wij werken met specifiek toelatingsvoorwaarden ben je zeker dat deze airco installateur jou de beste prijs/kwaliteitsverhouding biedt. 

Airco als verwarming gebruiken?

Ik had overschot van mijn zonnepanelen en dit vang ik op door te verwarmen met een split airco unit.

Wil je airco plaatsen als verwarming? Geen probleem. De airconditioning kan gewoon zijn werking omdraaien. Hij zal de ruimte gaan verwarmen en de buitenunit zal koude lucht blazen. Iets afkoelen betekent immers warmte onttrekken. Deze warmte zal hij gaan omhoog ‘pompen’ (vandaar de naam warmtepomp) tot een hoger niveau en afgeven aan de binnenunit airco. En ja, dat kan ook als het buiten héél koud is. Een airconditioning systeem kan gemakkelijk warmte aan de buitenlucht onttrekken tot -15°C buiten. Daarom is het dus mogelijk om in de winter binnen aangenaam warm te maken met een airconditioning die als warmtepomp werkt. Het enige aandachtspunt is dat u uw woning naar de huidige isolatienormen moet geïsoleerd zijn.

LEC ENERGY SOLUTIONS

Uw partner in duurzame energie

LEC ENERGY SOLUTIONS helpt u graag verder met al vragen omtrent uw energie. De zaakvoerder Raphaël Lerno is gefascineerd door energie en energie-optimalisatie. Hij is van mening dat de moderne woning haar energie zelf kan produceren met zonnepanelen. Het zal in de toekomst de kunst worden om deze geproduceerde elektrische energie op de juiste momenten naar de juiste verbruikers te sturen. Deze verbruikers kunnen warmtepompen, aircoheaters, laadpalen zijn. Wat betreft batterijen is hij voorstander om hierin slim te investeren. Dat wil zeggen dat je de energie eerst moet leiden naar de verbruiker door middel van een slim apparaat (Smappee Infinity) en pas daarna naar de batterij. 

Raphaël Lerno helpt je graag verder naar een duurzame én betaalbare toekomst. 

airco plaatsen bazel

Raphaël Lerno begeleidt u graag in uw al uw vragen omtrent duurzame energie

GSM – 0488 487 460
Email – raphael@lec-energysolutions.be

AIRCO OF WARMTEPOMP INSTALLEREN?

Stuur ons een bericht