fbpx

Multi Split Airco Kopen

Alles wat je moet weten over een Multi Split Airco Kopen!

Multi Split Airco Kopen: hoe werkt een multi split airconditioning?

Een multi split airco-installatie is waarbij binnen– en buitenunits los van elkaar gekoppeld worden aan de airconditioning. Zo kan je één buitenunit installeren samen met meerdere binnenunits om een volledige woning, kantoor of zelfs magazijn of fabriek te koelen.

Een vaste multi split airconditioning met één buitenunit en meerdere binnenunits is de meest voorkomende opstelling omdat één buitenunit voldoende koelvermogen heeft om een volledige woning of kantoorruimte te koelen. Dit komt vooral omdat je met een multi split airco:

Multi Split Airco Kopen
 • De ruimte koel houdt en dus minder vermogen nodig hebt dan de ruimte afkoelen
  Het kost minder energie om een ruimte op 20° Celsius te houden dan deze af te koelen van 28° Celcius naar 20° Celsius.
 • Niet alle ruimtes op dezelfde manier gekoeld dienen te worden
  Sommige ruimtes dienen niet gekoeld te worden en bij andere volstaat het om ze af te koelen tot 26° Celsius.
 • Niet elke ruimte op het zelfde moment dient gekoeld te worden
  Je kan een kantoor, vergaderzaal, living, slaapkamer, … slechts voor een bepaalde periode koelen ( enkel ‘s nachts, tijdens gebruik, …)

Multi Split Airco Kopen?

Multi Split Airco Kopen

Bij de aankoop van je multi split airconditioning kijk je goed naar het aantal binnenunits dat je nodig zal hebben. Veel multisplit airco’s werken namelijk met een maximum aantal binnenunits dat aangesloten kunnen worden ongeacht het koelvermogen. Ga je in eerste instantie niet alle ruimtes koelen van je bedrijf, kantoor of woning dan neem je best een multi splitairconditioning waar het maximum aantal binnenunits hoger is dan het aantal binnenunits dat je zal installeren.

Multi Split Airco Kopen

Je weet nooit of je een bepaalde ruimte alsnog wenst te koelen omdat ze van functie verandert.

Heb je alsnog niet voldoende koelvermogen met één buitenunit? Het is perfect mogelijk om meerdere buitenunits met elkaar te koppelen om nog meer koelvermogen te ontwikkelen.

Het maximum aantal binnenunits wordt bepaald door de buitenunit

Ook al is het het model van de binnenunit waar je eerst naar kijkt als je een airco ziet, het is de buitenunit die het belangrijkst is want de buitenunit bepaalt het maximum aantal binnenunits. Een buitenunit is namelijk uitgerust met een aantal koelleidingen. Per koelleiding kan je één binnenunit aansluiten.

Een multi split airconditioning bedienen

De tijd dat je de binnenunit enkel aan het toestel zelf kon bedienen is gelukkig voorbij al is het toch even opletten want er zijn veel soorten manieren aanwezig om de binnenunit of meerdere binnenunits te bedienen.

Multi Split Airco Kopen
Multi Split Airco Kopen

Soms is er ook een app of bedieningspaneel aanwezig om alle binnenunits te bedienen. Soms beperkt deze bediening zich tot allemaal uit of allemaal aan. Maar in veel gevallen zal je elke binnenunit afzonderlijk kunnen instellen. Ook is het bij verschillende binnenunits mogelijk om deze te programmeren. Dit kan via een eenvoudig uurschema of een ingewikkelde kalenderfunctie. Vooral de mogelijkheden bekijken voor je koopt en laat installeren is belangrijk.

Digitale Meter

Bij sommige bedieningen zie je ook eventuele foutmeldingen of info over de werking. Deze extra’s geven belangrijke informatie om eventuele defecten snel op te sporen. Ook een verminderde werking van de airco wordt snel opgemerkt ook al ben je niet in de ruimte.

Soorten binnenunits voor een multi split airconditioning

Het is niet omdat je verschillende binnenunits aan één buitenunit schakelt dat deze allemaal van de zelfde soort moeten zijn. Als de binnenunits van het zelfde model zijn, is het al voldoende. De verschillende soorten binnenunits zijn:

Multi Split Airco Kopen

Wandairconditioning

Airco die hoog tegen de muur opgehangen wordt, noemt men wandairco. Airco die op de muur of op vloer wordt geplaatst, noemt men vloerairco. Wandairco valt onder “vaste airco” omdat deze vast en niet mobiel is maar het principe van koelen is hetzelfde. Het is een zeer populaire soort airconditioning dankzij de eenvoudige plaatsing, de gunstige prijs en de goede luchtverspreiding doordat de binnenunit omhoog wordt gehangen. De airco staat niet in de weg en je hebt geen gedoe met de luchtafvoer.

Multi Split Airco Kopen

Plafondairconditioning

De eerste soort is vergelijkbaar met wandairconditioning (wandunit) waar je de binnenunit aan de muur bevestigd. Alleen is het hier tegen het plafond. Daarom dat sommigen ook wel eens plafond onderbouw binnenunit zeggen. Meestal wordt deze oplossing geboden voor ruimtes waar geen verlaagd plafond aanwezig is. De installatie en plaatsing mag perfect op een vals plafond gebeuren als het plafond de totale constructie kan dragen. Het gewicht van een standaard plafondunit ligt tussen de 20 en 30 kg.

Multi Split Airco Kopen

Wat is duct airco?

Duct units zijn onderdeel van kanaalairco of satellietairco en zijn inverter split-systemen met buitenunit. Ze zijn onzichtbaar in jouw interieur. Ze kunnen volledig weggestoken worden in bijvoorbeeld een vals plafond of valse wand. Tegenwoordig bestaan er zeer kleine modellen die slechts 200 mm hoog zijn. Enkel een kleine rooster is nodig om de koele lucht te verspreiden. Duct units zijn uiterst energievriendelijk ( A++ klasse airco ) en zijn uiterst stil.

Multi Split Airco Kopen

Voordelen van een vaste airco

Een vaste airco bestaat uit twee (of meer) permanent te plaatsen units (split units). Een buitenunit en een (of meerdere) binnenunit(s). De binnenunit(s) verbind je met koelleidingen aan de buitenunit. De buitenunit, het woord zegt het al, monteer je buitenshuis, de binnenunit(s) kun je in verschillende ruimtes in huis plaatsen, waardoor je deze ruimtes ook tegelijkertijd kunt koelen.

Vaste airco’s hebben tegenwoordig meer dan één functie. Ze kunnen vaak naast verkoelen ook ventileren, de lucht ontvochtigen en de ruimte verwarmen. Daarnaast zijn vaste airco’s stiller dan mobiele airco’s; de onderdelen die lawaai maken, zitten voornamelijk in de buitenunits.

Multi Split Airco Kopen

Extra functies op je multi split airconditioning

Een multi split airconditioning plaatsen is een goede investering maar je kan deze investering nog meer laten renderen door extra functies. Veel voorkomende functies die een airco meerwaarde bieden zijn:

Multi Split Airco Kopen
 • Lucht ontvochtigen
  Deze functie komt veel voor omdat een hoge luchtvochtigheid een onaangename warmte geeft aan een ruimte. Een lagere luchtvochtigheid zal dus leiden tot een ruimte dat minder moet gekoeld worden. Dit kan soms wel 2 graden celsius koeling verschillen om aan dezelfde perceptie van warmte (warmte-gevoel) te komen.
Multi Split Airco Kopen
 • Lucht verwarmen
  Sommige airco’s kunnen ook de ruimte verwarmen. Deze airco’s worden dan eerder een airco-warmtepomp genoemd. Let er wel op dat bij deze warmtepomp de koeling actief verloopt. Een actieve koeling gebeurt door een compressor. Passieve koeling gebeurt door de koelte in de lucht of bodem van de warmtepomp door de woning te stuwen.
 • Lucht koelen
  Een airco stuwt koude lucht in een warme ruimte waardoor het aangenaam verblijven wordt.
 • Ventileren
  Een airco zorgt voor een luchtstroom binnen de woning of kantoor. Logisch dus dat de airco ook kan ingezet worden om de woning te ventileren.

Airco Split Unit Kopen in het kort:

Een multi airco is een warmtepompsysteem dat werkt op basis van koelvloeistof, net als je koelkast eigenlijk. Koelvloeistof onttrekt de warmte uit de binnenruimte (via de binnenunit) en geeft die buiten weer af aan de buitenlucht (via de buitenunit).

De binnenunit van een multi airco bevat een ventilator die warmte uit de lucht opneemt en deze vervolgens naar een warmtewisselaar brengt. Deze warmtewisselaar is een leiding met koelvloeistof tussen de 6 en 8 graden. Doordat de koelvloeistof in contact komt met warme binnenlucht, warmt de koelvloeistof op. Op die manier haalt de koelvloeistof de warmte uit de ruimte en koelt deze dus af.

Multi Split Airco Kopen

Airco Multi Split Unit Kopen: Reinigingstips

Niet alle multi split-airco’s zijn hetzelfde. Dat betekent dat ze ook allemaal net even iets anders schoongemaakt moeten worden. Sowieso is het schoonmaken van split airco’s vaak een tijdrovende en secure klus. De meeste mensen laten het schoonmaken van hun airco daarom aan LEC ENERGY SOLUTIONS  over een  professional. Maar ga jij liever zelf aan de slag? Lees dan even welke vijf onderdelen van de binnenunit sowieso elk jaar goed schoongemaakt moeten worden:

Airco Split Unit Kopen
Airco Split Unit Kopen

Je moet je airco zo nu en dan ook van buiten even (laten) schoonmaken. Dat is, op de klimpartij na, veel makkelijker dan het reinigen van het binnenwerk. Verwijder loszittend vuil of andere viezigheid, zodat de lucht weer vrij kan worden weggeblazen.

Hoeveel kost split-airco?

De prijs van split-airconditioning hangt af van haar opstelling en installatie zoals:

 • één of meerdere binnenunits;
 • installatie binnenunit en buitenunit rechtover elkaar of niet;
 • koelvermogen van de airco;
 • merk en model van de airco;
 • kan de airco ook verwarmen;
 • kan de airco de lucht ontvochtigen;
 • design model of niet;
Airco Split Unit Kopen

Aangezien een split-airco opgedeeld is in twee afzonderlijke delen is het mogelijk om deze vaste airco uit te breiden met extra binnenunits. Heeft je split-airco slechts één binnenunit en één buitenunit spreekt men over een singlesplit-airco. Vanaf het moment dat je twee of meerdere binnenunits koppelt aan één buitenunit spreekt men van een multisplit-airco.

Airco Multi Split Unit Kopen als warmtepomp?

Airco of airconditioning is de perfecte manier om op een budget vriendelijke manier een hernieuwbare energie in uw woning te installeren of plaatsen. Verwarmen met fossiele brandstoffen is niet meer van deze tijd, daarom zoeken mensen naar alternatieven. Men denkt vaak aan een lucht water warmtepomp, maar zelden aan een airco. Een airconditioning systeem is een lucht lucht warmtepomp en dat maakt een airco systeem uitermate geschikt om uw woning met te verwarmen én te koelen. Koelen en verwarmen met een airconditioning zorgt ervoor dat tot 60% minder CO2 uitstoot dan een klassieke verwarming.

Airco Multi Split Unit Kopen: weg met fossiele brandstoffen!

Het klinkt misschien raar, maar wil je de opwarming van de aarde tegengaan kies dan om te verwarmen met een airco. Een airco systeem is een warmtepomp en de extra energie die je verbruikt voor het koelen in de zomer is verwaarloosbaar met de CO2 uitstoot die een klassieke gasketel uitstoot in de winter. Lees meer over waarom je airco moet plaatsen op onze partner hun website, EYE-WANT.

Een duurzame investering

Een Daikin airconditioner kan je niet zomaar in de winkel kopen en zelf thuis installeren. Deze apparaten bevatten een koudemiddel en mogen alleen geïnstalleerd worden door een installateur die hier de juiste certificaten voor heeft behaald. Alleen dan ben je er zeker van dat de installatie op een goede manier gebeurt en dat de airco naar behoren zal functioneren. Besluit je te investeren in een airco of warmtepomp, dan weet je zeker dat je de komende jaren verzekerd bent van een comfortabel klimaat in huis. Het is daarom verstandig om goed te bedenken wat je wensen zijn, nu en in de toekomst.

Airco Split Unit Kopen

Airco Multi Split Unit Kopen

Als multi split airco installateur zijn we steeds opzoek naar nieuwe klanten. Ons belangrijkste doel is te luisteren naar hun wensen en vervolgens over te gaan naar een werkbare oplossing. Voor de plaatsing gaan we nauwkeurig te werk. Hierdoor hebben we een 4,5 rating gekregen op google. Onze missie is een gevestigde waarde te worden voor het Waasland en omstreken.

Smappee

Smappee Infinity biedt een totaaloplossing voor spanningsmeting en dynamisch load-balancing tussen zonne-energie, elektrische wagens en andere toestellen via een cloud-gebaseerde interface. Nieuwe submeting mogelijkheden stellen de Infinity-modules en de gateway in staat om meer gegevens te verzamelen, waardoor de kosten voor (multi)familie- en bedrijfssystemen worden gereduceerd. Lees alle particuliere en commerciële use cases. Ook is het perfect te combineren met Split airco's!

SPLIT Airco

In een ruimte zuigt het binnendeel de lucht aan, koelt of verwarmt deze en blaast het weer uit. Als er gekoeld wordt, dan wordt de warmte uit de binnenlucht gehaald en via leidingen en het koudemiddel getransporteerd naar het buitendeel die de overtollige warmte buiten afgeeft. Het principe werkt bij verwarmen precies andersom. Uit de buitenlucht wordt er tot 75% van de benodigde warmte onttrokken. Daardoor is slechts voor 25% van de opgewekte warmte elektriciteit nodig
Airco nerd

Voordelen airco met buitenunit

 • Compactere binnenunits
  Aangezien het airco systeem opgesplitst wordt, kan de grootte van de binnenunit(s) beperkt blijven. Je verliest dus minder binnenruimte en vanuit een esthetisch standpunt is het ook beter om de binnenunits zo compact mogelijk te houden.
 • Flexibiliteit
  Je kan meerdere binnenunits op één buitenunit aansluiten en deze binnenunits kunnen van verschillende modellen zijn. Je kan dus in de ene ruimte voor een plafondmodel kiezen en in een andere ruimte voor een wandairco. Daarnaast kan je later nog binnenunits toevoegen aan een bestaand systeem.
 • Minder geluidshinder
  De lawaaierige onderdelen van het airco systeem, waaronder de compressor, worden in de buitenunit geïnstalleerd. Hierdoor zal de werking van de airco binnenin de woning of het kantoor nauwelijks voor geluidshinder zorgen.
 • Meer vrijheid qua locatie
  Een monoblock airco moet telkens rechtstreeks op een buitenmuur geplaatst worden. Bij een split systeem heb je meer vrijheid qua plaatsing aangezien de binnenunit niet in rechtstreeks contact moet staan met de buitenlucht.

Elk van de binnenunits wordt met twee koeltechnische leidingen verbonden aan de buitenunit. De binnenunit krijgt voeding via de communicatiekabel van de buitenunit. Het is dus enkel de buitenunit die elektrische voeding moet krijgen. Meestal is de elektrische voedingskabel van een residentiële airco 230V, 16 of 20A. Tussen de binnenunit en de buitenunit circuleert koelmiddel. Net omdat koelmiddel tussen deze twee circuleert zal je de installatie moeten uitbesteden aan een gecertificeerd koeltechnisch bedrijf.

Smappe Infinity kostefficiënte installatie

Smappee Infinity kun je snel en makkelijk installeren en vereist weinig onderhoudskosten. Zo liggen de levensduurkosten lager dan bij concurrerende oplossingen. Het compacte plug-and-play-systeem, waarbij hubs stroomklemmen (CT’s) of Rogowski-spoelen verbinden, is robuust en betrouwbaar. Je besteedt dus minder tijd aan de configuratie van het systeem en meer tijd aan het besparen van energie voor jou en je klant.

Smappee breidt zijn ecosysteem voortdurend uit met compatibele IoT-producten en –diensten van van derden. Smappee gebruikt Ethernet, Wi-Fi, 2G/4G, IP-gebaseerde verbindingen en standaarden zoals Modbus RTU en IoTcommunicatieprotocollen om een snelle ontwikkeling van nieuwe toepassingen mogelijk te maken en integraties te versnellen. Aan de andere kant werkt Smappee samen met derde partijen om zijn technologie te integreren in hun producten of diensten zoals autolaadstations, slimme thermostaten, home assistants of thuisbatterijen.

Je energiediensten ontwikkelen met Smappee Infinity.

smappee

De energiemarkt is in beroering, waardoor de waarde verschuift van de verkoop van kilowatturen naar energiediensten op aanvraag. Smappee biedt het platform om op deze evoluties in te spelen zodra ze zich voordoen. Van submeting met kwaliteit op nutsniveau tot real-time energiehandel en energy-as-a-service. Met onze toekomstbestendige en modulaire technologie ben je klaar om de energiediensten van de toekomst te leveren, vandaag nog.

smappee infinity

Bied Energy-as-a-service (EaaS) aan.

Versnel je bedrijf als aggregator of energiedienstverlener (ESP) met Smappee’s kant-en-klare oplossing. In plaats van alleen kilowatturen te leveren, bied je energiediensten op abonnementsbasis aan door middel van opvolging, geautomatiseerd beheer op afstand en optimalisatie van elektrische ladingen en energieverbruik. Dit alles zonder de klant ongemak te bezorgen. Voer dynamische prijsmechanismen in, zoals tarieven op basis van gebruikstijd, prijzen op de spotmarkt, real-time energiebeursprijzen en bied je klanten het Smappee tarief aan. Zo profiteren ze altijd van het voordeligste tarief.

Airco als verwarming gebruiken?

Ik had overschot van mijn zonnepanelen en dit vang ik op door te verwarmen met een split airco unit.

Wil je airco plaatsen als verwarming? Geen probleem. De airconditioning gaat gewoon zijn werking omdraaien. Hij zal de ruimte gaan verwarmen en de buitenunit zal koude lucht blazen. Iets afkoelen betekent immers warmte onttrekken. Deze warmte zal hij gaan omhoog ‘pompen’, vandaar de naam warmtepomp, tot een hoger niveau en afgeven aan de binnenunit airco. En ja, dat kan ook als het buiten héél koud is. Een airconditioning systeem kan gemakkelijk warmte aan de buitenlucht onttrekken tot -15°C buiten. Daarom is het dus mogelijk om in de winter het aangenaam warm binnen te maken met een airconditioning die als warmtepomp werkt. Het enige aandachtspunt is dat u uw woning naar de huidige isolatie normen moet geïsoleerd hebben.

LEC ENERGY SOLUTIONS

Uw partner in duurzame energie

LEC ENERGY SOLUTIONS helpt u graag verder met al vragen omtrent uw energie. De zaakvoerder Raphaël Lerno is gefascineerd door energie en energie-optimalisatie. Hij is van mening dat de moderne woning zijn energie zelf kan produceren met zonnepanelen. Het zal in de toekomst de kunst worden om deze geproduceerde elektrische energie op de juiste momenten naar de juiste verbruikers te sturen. Deze verbruikers kunnen warmtepompen, aircoheaters, laadpalen zijn. Wat betreft batterijen is hij voorstander om hier slim te investeren. Dat wil zeggen dat je eerst de energie moet sturen naar de verbruiker door middel van een slim apparaat (Smappee Infinity) en pas daarna naar de batterij. 

Raphaël Lerno helpt je graag verder naar een duurzame én betaalbare toekomst. 

Koeltechnieken Waasland

Raphaël Lerno begeleidt u graag in uw al uw vragen omtrent duurzame energie

GSM – 0488 487 460
Email – raphael@lec-energysolutions.be

AIRCO OF WARMTEPOMP INSTALLEREN?

Stuur ons een bericht