fbpx

Tel – 0488 487 460
Email – info@lec-energysolutions.be

Stijgende energieprijzen

Neem de controle terug over jouw energiefactuur

Zoek

Stijgende energieprijzen

Hoe duur wordt energie in de toekomst?

De energieprijzen swingen de pan uit. Gas staat historisch hoog. In 2021 is er al besloten dat nieuwbouw woningen zoveel mogelijk met hernieuwbare energieën moeten worden uitgerust. Gaan we überhaupt nog terug een betaalbare energierekening hebben?

Mijn naam is Raphaël Lerno – Zaakvoerder van LEC ENERGY SOLUTIONS en deze pagina is gemaakt voor de lezer die zich afvraagt wat hij kan doen om zijn energieprijs naar beneden te halen. Geen marketingverhaaltjes! U leest hier wat, volgens mijn ervaring een haalbare piste is voor uw energiefactuur naar beneden te halen. 

airco plaatsen bazel

Kan je werkelijk het verbruik van jouw warmtepomp opwekken met zonnepanelen? In de winter is er toch geen zon genoeg om de warmtepomp aan te sturen? Is een warmtepomp werkelijk zuinig of is dit een fabeltje? Welke subsidies zijn er voor warmtepompen? 

Ik beantwoord graag al jouw vragen. 

Stijgende energieprijzen

Waarom is de energieprijs zo hoog?

De eerste reden is het economisch herstel. Door het herstel is er meer vraag naar energie. Er worden meer goederen geproduceerd. Dus dat betekent dat er meer energie nodig is om aan deze behoefte te voldoen. 

De tweede reden is de slinkende voorraad van gas. De voorraden hebben een historisch laag record bereikt. Voor de invoervolumes van het Noorse en Russische gas zijn niet volgens de verwachtingen. 

De derde reden is de recordprijs voor CO2 emmissierechten. De kosten van de energie transitie gefinancierd door de emissierechten nemen toe. Lees: een deel van onze energiefactuur gaat naar het investeren van hernieuwbare energie. 

Bron: Engie

Wat kan je zelf doen met de stijgende energieprijzen?

De eerste maatregel is de eenvoudigste maatregel. Bespaar op jouw energiefactuur door te besparen. Zet de thermostaat een graadje lager, vermijd sluimerverbruik, verlicht je huis met spaarlampen, etc. Is het echt nodig om jouw badkamer élke ochtend op te warmen naar 24°C? Zijn al jouw huishoudapparaten van een energieklasse A++ of hoger? 

De tweede maatregel is het beter isoleren van jouw woning. Heb je al spouwmuur isolatie? Is je dak voldoende geïsoleerd? Heb je nergens koudebruggen die je eenvoudig kan oplossen? Omtrent dit onderwerp heeft fluvius een goede en informatieve website gemaakt. Men heeft dit omvat in een mooi woord: BENOVEREN, wat staat voor ‘beter renoveren’. 

Wist je trouwens dat Fluvius tal van premies uitkeert voor het benoveren van jouw woning? Niet alleen subsidies voor warmtepompen, maar ook voor elektrische sturingen en zonnepanelen

Denk eerst goed na over de basis. Is je huis voldoende geïsoleerd? Gebruik je de beschikbare energie op een verstandige manier? 

Het huidige energievraagstuk is ingewikkelder dan: ‘ik wil van het gas af!‘. Ik heb uit mijn ervaring hieronder enkele verschillende scenario’s uitgeschreven die goed zijn voor meer dan 90% van de Belgische woningen. 

airco Hamme
stijgende energieprijzen door gasketel

Wat als je met gas verwarmt?

Gasverwarming op radiatoren.

Nog steeds veel huizen verwarmen hun huis met de klassieke radiator. De initiële kostprijs was relatief laag. Een gasketel op radiatoren die ook instaat voor het sanitair warm water. Dit zijn meestal huizen gebouwd voor 2005-2010. De isolatiewaardes van deze woningen zijn dikwijls te laag om een warmtepomp te overwegen. Voorzie hier eerst en vooral een grondige renovatie en verhoog de isolatiegraad. Benoveer je huis. 

stijgende energieprijzen en radiator

De gasketel met radiatoren één op één vervangen door een warmtepomp is geen goed idee. De efficiëntie van een warmtepomp gaat drastisch omlaag bij hoge vertrektemperaturen. Bijkomstig is dikwijls het vermogen van de warmtepomp te laag. 

airco plaatsen antwerpen

Foto met dank aan Marijn De Keyzer van Qwopix

Voor wie met een beperkt(er) budget wilt besparen op zijn energie is het een goed idee te investeren in een aircoheater. De airconcitioning of lucht lucht warmtepomp kan immers in het tussenseizoen perfect instaan voor de verwarming in de zomer. In de zomer heb je dan ook lekker fris door de airconditioning. Het moment dat je airco nodig hebt in jouw woning zal de zon schijnen en heb je bijgevolg dus gratis koeling in je woning. De gasketel blijft je behouden voor de winter en voor het sanitair. Wil je nog meer investeren, overweeg dan een warmtepompboiler

Hybride warmtepomp om de stijgende energieprijzen tegen te gaan.

Heb je een gasketel op radiatoren dan kan de hybride warmtepomp jouw energiefactuur verlagen. In de programmatie van de hybride warmtepomp geven wij de gasprijs én de elektriciteitsprijs in. Naar gelangd de stijgende energieprijzen zal de hybride warmtepomp de meest zuinigste technologie kiezen. Dit vraagt een relatief kleine ingreep in jouw technieken. Geen grote kap en breekwerken aan de binnenzijde van de woning. Ben je echter bereid héél grondig te renoveren? Overweeg dan de plaatsing van een vloerverwarming systeem in combinatie met een 100% elektrische warmtepomp

Gasverwarming op vloerverwarming en radiatoren

Ietwat recentere woningen zullen uitgerust zijn met vloerverwarming in de leefruimtes en badkamer(s). De slaapkamers zijn uitgerust met radiatoren. Het gedeelte vloerverwarming kan uitgerust worden met een lucht water warmtepomp of geothermische warmtepomp en de slaapkamers kunnen verwarmd worden met aircoheater

Accumulatie en stijgende energieprijzen.

Elektrisch accumulatie werd veel toegepast in de jaren 80. Het was goedkoop en het loste een van de energievraagstukken van die tijd op. Wat met de continue energieproductie van de kerncentrales? De accumulatiekachels werden ’s nachts opgeladen met de overtollige productie van de kerncentrales. Hiervoor was een derde type meter geïntroduceerd: Uitsluitend nachttarief. Maar helaas, een goeie 20 jaar na invoering van deze teller gaat men terug naar af. De enkelvoudige of tweevoudige (digitale) teller.  Is elektrisch verwarmen dan een gedateerde energievorm? Neen! Echter is het verstandig om dit te beperken tot sporadische verwarmen of het te combineren met een slim energiestuursysteem gekoppeld met de zonnepanelen

airco plaatsen antwerpen

Foto met dank aan Marijn De Keyzer van Qwopix

Voordeel van huizen met accumulatie verwarming is dat deze meestal goed geïsoleerd zijn. Dit maakt hen ideaal voor aircoheaters. Nadeel van de aircoheaters is dat het een luchtverwarming is. Dat is én blijft een andere type verwarming dan wat wij Vlamingen gewoon zijn. Wil je toch een warmtepomp. Benoveer dan, overweeg een nieuwe vloer en laat vloerverwarming plaatsen. 

LEC ENERGY SOLUTIONS - UW PARTNER IN DUURZAME ENERGIE

LEC ENERGY SOLUTIONS helpt u graag verder met al vragen omtrent uw energie. De zaakvoerder Raphaël Lerno is gefascineerd door energie en energie-optimalisatie. Hij is van mening dat de moderne woning zijn energie zelf kan produceren met zonnepanelen. Het zal in de toekomst de kunst worden om deze geproduceerde elektrische energie op de juiste momenten naar de juiste verbruikers te sturen. Deze verbruikers kunnen warmtepompen, aircoheaters, laadpalen zijn. Wat betreft batterijen is hij voorstander om hier slim te investeren. Dat wil zeggen dat je eerst de energie moet sturen naar de verbruiker door middel van een slim apparaat (Smappee Infinity) en pas daarna naar de batterij. 

airco plaatsen bazel

Raphaël Lerno begeleidt u graag in uw al uw vragen omtrent duurzame energie

GSM – 0488 487 460
Email – raphael@lec-energysolutions.be

AIRCO | KOELING | WARMTEPOMP | VENTILATIE | ZONNEPANELEN | BATTERIJEN | LAADPAAL

Stuur ons een bericht