fbpx

Hybride Warmtepomp

Alles wat je moet weten over een Hybride Warmtepomp!

Hybride warmtepomp, wat is dat?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een gasgestookte hoogrendementsketel. De samenstelling van het systeem hangt af van het type pomp maar bestaat doorgaans uit een buitenunit en een binnenunit waarin de warmtepomp is verwerkt. Deze worden gekoppeld aan de CV-ketel en een slimme thermostaat.

Hybride warmtepomp

Bij een hybride systeem werken warmtepomp en CV-ketel samen bij het verwarmen van de woning en het sanitaire water. De ene keer zal de warmtepomp het meeste warmte leveren, de andere keer de CV-ketel. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur en de gevraagde hoeveelheid warmte.

Soorten hybride warmtepompen

De warmtepomp in een hybride systeem onttrekt warmte aan de lucht. Dat kan de buitenlucht zijn of de ventilatielucht in huis. Er zijn 2 verschillende methoden en 3 systemen:

1. Systeem met buitenunit: de warmte wordt alleen uit de buitenlucht gehaald en kan alleen worden gebruikt voor ruimteverwarming (CV).

2. Systeem zonder buitenunit: het systeem staat in zijn geheel binnen en haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Het is geschikt voor verwarming van het sanitaire water en voor het CV-water.

3. Combinatiesysteem. Dit systeem (met buitenunit) kan zowel warmte onttrekken aan de buitenlucht als aan de ventilatielucht.

Wanneer een hybride warmtepomp plaatsen?

Hybride warmtepompen zijn voornamelijk geschikt voor (renovatie van) bestaande woningen die nog niet supergoed geïsoleerd zijn of al voorzien zijn van vloerverwarming met lage temperatuur. Een hybride warmtepomp kan op nagenoeg ieder bestaand systeem (mét of zonder vloerverwarming) aangesloten worden en is relatief eenvoudig te installeren. 

Je hebt wel een gasaansluiting nodig. Het grote voordeel aan dit systeem is dat er geen breekwerken nodig zijn en dat er geen complex leidingensysteem gelegd hoeft te worden, zoals bij een geothermische warmtepomp. Een hybride warmtepomp is daarnaast veel goedkoper dan een geothermische warmtepomp.

10 vragen over de hybride warmtepomp

1. Een hybride warmtepomp, wat is dat?

Net zoals een hybride wagen combineert een hybride verwarming meerdere energiebronnen. Meestal gas (soms ook mazout) en elektriciteit. Want in feite combineert een hybride verwarmingsketel een condensatieketel met een warmtepomp. Of met andere woorden: een fossiele brandstof met hernieuwbare energie.

2. Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Met een hybride systeem beschik je over 2 verschillende warmtebronnen om zowel warm water voor de verwarming als sanitair warm water te produceren. Het is bovendien een slim systeem, dat steeds zelf de energiebron kiest (de ketel of de warmtepomp) die op dat ogenblik het hoogste rendement oplevert, met de laagste prijs en de grootste efficiëntie. Het systeem baseert zich daarvoor op de weersomstandigheden, de buitentemperatuur en zelfs de energieprijzen (voor elektriciteit, gas of stookolie).

De warmtepomp voorziet het grootste gedeelte van het jaar in de basisbehoeften. De gasketel of mazouketel wordt pas ingeschakeld wanneer dat nodig is (bijvoorbeeld bij een buitentemperatuur van minder dan 5°C) en/of als tijdelijke bijverwarming wanneer sanitair warm water van heel hoge temperatuur wordt gevraagd.

3. Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?

Omdat een dergelijke verwarming hoge energieprestaties (dankzij de condensatieketel) combineert met hernieuwbare energie (dankzij de warmtepomp). Door zo’n hybride verwarmingsketel te plaatsen draag je dus bij tot de energietransitie en breng je een CO2-neutrale toekomst dichterbij. De slimme regeling maakt er ook een zuinigheidskampioen van.

Een hybride verwarmingsketel biedt dus een uitstekend compromis tussen zuinig en voordelig verwarmen en milieuvriendelijk verwarmen.

4. Voor welke woningen is een hybride warmtepomp geschikt?

Een hybride verwarmingsketel kan zowel in een nieuwbouw als bij een renovatie in een bestaande woning worden geïnstalleerd. Toch is er een “maar” …

Een nieuwbouw is perfect geïsoleerd. In Brussel moeten nieuwe woningen nu al voldoen aan de NZEB-norm (Nearly Zero Energy Building) en in 2021 moeten ze overal quasi energieneutraal zijn, of BEN. Een warmtepomp is dan voldoende om de woning te verwarmen.

In een bestaande woning wordt bij voorkeur een hybride verwarmingsketel geïnstalleerd, omdat ze niet zo perfect te isoleren is als een nieuwbouw. Een warmtepomp alleen volstaat dan niet.

Voor appartementen is een hybride verwarmingsketel niet geschikt, omdat de installatie niet compact genoeg is en een bepaald geluidsniveau produceert.

5. Is een hybride warmtepomp installeren eenvoudig?

Zo’n installatie is vrij eenvoudig uit te voeren, zonder grote werken. Eerst maak je een keuze tussen 2 soorten hybride verwarmingsketels.

Monobloc hybride verwarmingsketel

Bij dit type bevinden de condensatieketel en de warmtepomp zich in één enkele behuizing. Dit is een compacte totaaloplossing die een plaatsje binnen in de woning krijgt. Hou wel rekening met het geluidsniveau van de compressor. Installeer de ketel dus in een ruimte die zo ver mogelijk van je woonruimte verwijderd is. En het moet mogelijk zijn om verscheidene afvoerpijpen naar buiten aan te brengen. Hou daar dus ook rekening mee.

Split unit hybride verwarmingsketel

In dit geval zijn de verwarmingsketel en de warmtepomp twee aparte toestellen. De ketel installeer je binnen en de warmtepomp komt aan de buitenzijde van je woning. Beide zijn met elkaar verbonden via hydraulische leidingen waarin koelmiddel stroomt. Je hebt in je woning dan minder last van het geluid dat de compressor maakt.

Goed om te weten: hybride verwarmingsketels zijn voorzien van een energielabel. Het geeft informatie over de energie-efficiëntie, het geluidsniveau, het jaarlijkse energieverbruik enz. Zo’n label is verplicht.

6. Welk merk van hybride warmtepomp kiezen?

Veel fabrikanten van verwarmingssystemen bieden nu ook hybride verwarmingsketels aan. Vaak produceerden ze vroeger ook al warmtepompen. Enkele bekende merken zijn Daikin, Viessmann, Remeha, Vaillant, Buderus, De Dietrich …

Geef altijd de voorkeur aan een merk waarmee je installateur ervaring heeft. De experts bij ENGIE geven je graag advies over je hybride verwarmingsketel. Zij vertellen je welk type en welk merk het meest geschikt zijn voor jouw woning en jouw specifieke verwarmingsbehoeften.

7. Is het een goed idee om een hybride warmtepomp te combineren met zonnepanelen?

Het antwoord luidt volmondig “ja”! Want met zonnepanelen verminder je de werkingskosten van de warmtepomp. De elektriciteitsproductie van de panelen compenseert het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp. Lees hierover meer in ons artikel “Warmtepomp + zonnepanelen = goed idee?”.

Het is ook mogelijk om de hybride verwarmingsketel te combineren met thermische zonnepanelen (een “zonneboiler”).

De combinatie wordt dan een “thermodynamische boiler” genoemd. Zo’n installatie bestaat uit een zonneboiler die sanitair warm water produceert en een verwarmingsketel met gas, mazout of pellets als brandstof. Deze laatste verwarmt de kamers van de woning en neemt de opwarming van het sanitair water voor zijn rekening als er te weinig zonnestraling is. Een hybride verwarmingsketel bestaat dus niet noodzakelijk uit een cv-ketel en een warmtepomp. Ook andere combinaties met een boiler bijvoorbeeld zijn mogelijk.

8. Hoe zit het met het onderhoud van een gemengd hybride systeem?

Voor een maximaal rendement is regelmatig onderhoud van een hybride systeem belangrijk. De installateur zal je meestal een onderhoudscontract voorstellen. Afhankelijk van de brandstof die je kiest voor de ketel en het Gewest waar je woont, is een periodieke controle van je installatie verplicht om de 3 of om de 2 jaar of zelfs elk jaar. Je vindt hierover meer informatie in ons artikel “Waarom moet je je cv-ketel onderhouden”?

Voor een warmtepomp bestaat er geen enkele wettelijke onderhoudsverplichting, tenzij je voor je warmtepomp een milieuvergunning moest aanvragen. In dat geval is 2 jaar de voorgeschreven onderhoudsfrequentie.

Als je installatie ook een zonneboiler en/of zonnepanelen omvat, dien je elk jaar te controleren of er geen schade is aan de aansluitingen en onderdelen van de boiler, of de omvormer nog perfect functioneert, enz.

9. Wat kost een nieuwe hybride warmtepomp?

Een hybride verwarmingsketel garandeert een hoog rendement, maar daar staat ook een hoger prijskaartje tegenover. Dat is niet meer dan logisch: je installeert eigenlijk 2 verwarmingssystemen.

Een hybride verwarmingsketel kost gemiddeld 6000 tot 12 000 €, inclusief de installatie. De prijs hangt af van het model, de gebruikte brandstof, het vermogen enz. Dat is in elk geval veel voordeliger dan een geothermische warmtepomp, die soms meer dan 20 000 € kost.

Zowel in Vlaanderen als in Brussel en Wallonië heb je recht op een verwarmingspremie als je een condensatieketel of een warmtepomp installeert. Zo wordt je investering gemakkelijker om te dragen.

10. Wat zijn de voor- en nadelen van de combinatie condensatieketel en warmtepomp?

Ben je toe aan een nieuw verwarmingssysteem en lijkt een hybride model je de ideale oplossing? Om je te helpen bij je keuze zetten we tot slot alle voor- en nadelen nog eens op een rijtje.

De voordelen van een hybride verwarmingsketel

  • Je bespaart 10% op je verwarmingskosten in vergelijking met een condensatieketel alleen. In vergelijking met een klassieke ketel loopt de besparing zelfs op tot 40%.
  • De slimme regeling kiest steeds automatisch de voordeligste energiebron.
  • Minstens één van de energiebronnen is hernieuwbaar. Je installatie stoot dus minder COuit.
  • Ze dekt 100% van je behoeften aan verwarming en sanitair warm water, ook als het buiten bitter koud is.
  • Eenvoudig te installeren bij een renovatie.
  • Er zijn voor de installatie geen grote kap- en breekwerken nodig en je blijft je bestaande radiatoren gebruiken (wat ook het geval is als je een plug-in hogetemperatuur-warmtepomp installeert).
  • Je hebt recht op premies

De nadelen van een hybride verwarmingsketel

  • De prijs ligt hoger dan bij een condensatieketel alleen.
  • De installatie vraagt meer onderhoud, want ze bestaat uit minstens 2 systemen.
  • Niet alle installateurs zijn erkend om een dergelijk systeem te installeren.

Warmtepomp facts and figures

Bij een nationale rondvraag van mensen die aan het verbouwen waren of aan bouwen bleek dat warmtepomp de meest gezochte techniek is. Echter zien veel mensen het bos niet meer door de bomen. En daarom zijn wij er om u te begeleiden in de keuze voor jouw warmtepomp. Of het nu lucht lucht warmtepomp is of lucht water warmtepomp. LEC Energy Solutions is uw warmtepomp installateur Hamme. 

Een warmtepomp kan warmte op relatief lage temperatuur benutten voor toepassingen op hogere temperatuur. Ze kan warmte uit de omgeving (lucht, water of bodem) op voldoende hoge temperatuur brengen voor zowel de verwarming van woningen als sanitair warm water. Een warmtepomp gebruikt daarvoor weinig energie in vergelijking met de opbrengst. 65 tot 80% van de door de warmtepomp geleverde energie wordt gewonnen uit de omgeving, waardoor er minder energie wordt verbruikt dan bij een klassiek verwarmingssysteem. De CO2-uitstoot zal ook aanzienlijk lager liggen.

Zonnepanelen

Eigenaars van zonnepanelen hebben een teller die terugdraait als hun stroomoverschot in het net wordt ­geïnjecteerd. In het ultieme scenario draait de teller in een jaar evenveel vooruit als achteruit en wordt een ­factuur opgemaakt voor 0 kWh. Heb je op het einde van het jaar meer ­geproduceerd dan verbruikt, dan zal de meterstand lager zijn dan het jaar ervoor. Die meterstand dient als nieuw ­‘nulpunt’ voor het komende jaar. De stroom die je extra geproduceerd hebt, ben je kwijt.


Airco nerd

Triple Power Batterij

Triple Power is ontworpen en vervaardigd in samenwerking met Solax en biedt een Nieuw model van 5,8kWh dat in serie kan worden geinstallerd met maximaal 4 batterijen, waardoor 23kWh opslag mogelijk is.
De nieuwe Triple Power omvat de allernieuwste LFP-technologie die zorgt voor veel veiligere installaties met bredere temperatuurtoleranties.
Met een ontladingsdiepte van 90% is die nieuwe Triple Power-batterij een flexibele, praktische en krachtige energieopslagoplossing!

Airco nerd

Daikin hybride warmtepomp

Daikin Intergas Hybride warmtepomp

De Daikin Intergas Hybride warmtepomp combineert de intelligente Daikin lucht/water warmtepomptechnologie met de hr-technologie en comfort van de (nieuwe) Intergas cv-ketel ter vervanging van, of in combinatie met, uw bestaande cv-ketel.

Op basis van de buitentemperatuur, de interne verwarmingsvraag en de energieprijzen kiest de warmtepomp altijd heel slim de meest efficiënte modus. Als het erg koud is een tikje gas bij, en doorgaans efficient electrisch.

Snelle en eenvoudige installatie door de compacte afmetingen en doordat bestaande radiatoren en leidingwerk niet vervangen hoeven te worden. Uw warme tapwater (voor douche e.d.) blijft gewoon via de cv-ketel verlopen. Dus geen verlies van comfort!

Optimaal comfort

Altijd een maximaal comfort van ruimteverwarming en warm tapwater. De intelligente bediening en fluisterstille werking zorgen voor de beste totaaloplossing.

Daikin Intergas Monobloc Hybride/Add-on warmtepomp

De eerste 4 kW warmtepomp van Daikin in Monobloc-uitvoering. De nieuwe Daikin Intergas Monobloc Hybride/Add-on warmtepomp is stil, zeer compact en nog en kan dankzij de wateraansluitingen door elke cv-verwarmingsinstallateur worden geïnstalleerd. De Monobloc Hybride voorziet in door een combinatie van warmtepomp- en cv-technologie. 

De warmtepomp kiest altijd heel slim de meest efficiënte verwarmingsmodus op basis van energieprijzen, buitentemperatuur en interne verwarmingsvraag. Daar waar de Monobloc Hybride wordt geleverd met een nieuwe Intergas CW4 (28 kW) of een CW5 (32 kW) cv-ketel, zorgt de Add-on voor een bivalente oplossing bij een bestaande cv-ketel (ongeacht het merk).

Optimale combinatie energiebronnen

Door energie uit de lucht te halen, combineert de Daikin Intergas Hybride warmtepomp hernieuwbare en traditionele energiebronnen optimaal voor de verwarming en productie van warm tapwater in uw woning. In verwarmingsmodus wordt het systeem door hernieuwbare energie uit de lucht aangedreven en wordt er een energierendement tot A++ bereikt. Er is ook een hybride versie die tevens kan koelen in combinatie met vloerverwarming.

Daikin een Belgisch bedrijf?

Daikin airco staat steevast voor innovatie en ontwikkeling. Hun maatschappelijk engagement laat Daikin duidelijk zien door hun milieuvriendelijke producten zoals warmtepompen en het gebruik van nieuwe koelmiddelen zoals R32. 

Design producten zijn kenmerkend voor Daikin. Zo is er sinds 2010 het prachtige airco wandmodel Daikin Emura dat nu sinds kort wordt opgevolgd door het Daikin Stylish wandmodel. 

Daikin airco is tegenwoordig op verschillende markten actief. Zo is Daikin het meeste gekend voor zijn innovatieve en energiezuinige airco systemen met maar sinds 2006 is het ook een voor trekker van de lucht water warmtepomp, Altherma. Al sinds het ontstaan in 1973 is Daikin Europe bezig met industriële koeling onder de noemer ijswater of chillers. Ook commerciële koeling met hun VRV producten behoren sinds 1982 tot hun kernactiviteiten. 

LEC ENERGY SOLUTIONS

Uw partner in duurzame energie

LEC ENERGY SOLUTIONS helpt u graag verder met al vragen omtrent uw energie. De zaakvoerder Raphaël Lerno is gefascineerd door energie en energie-optimalisatie. Hij is van mening dat de moderne woning zijn energie zelf kan produceren met zonnepanelen. Het zal in de toekomst de kunst worden om deze geproduceerde elektrische energie op de juiste momenten naar de juiste verbruikers te sturen. Deze verbruikers kunnen warmtepompen, aircoheaters, laadpalen zijn. Wat betreft batterijen is hij voorstander om hier slim te investeren. Dat wil zeggen dat je eerst de energie moet sturen naar de verbruiker door middel van een slim apparaat (Smappee Infinity) en pas daarna naar de batterij. 

Raphaël Lerno helpt je graag verder naar een duurzame én betaalbare toekomst. 

Koeltechnieken Waasland

Raphaël Lerno begeleidt u graag in uw al uw vragen omtrent duurzame energie

GSM – 0488 487 460
Email – raphael@lec-energysolutions.be

AIRCO | KOELING | WARMTEPOMP | VENTILATIE | ZONNEPANELEN | BATTERIJEN | LAADPAAL

Stuur ons een bericht