fbpx

Lucht Water Warmtepomp Kopen?

Lucht Water Warmtepomp Kopen?

‘Ik wil van het gas af!’ Dat kan met een warmtepomp! Maar welke soorten zijn er? En wat zijn de kosten? Er wordt veel over warmtepompen gesproken maar helaas ook heel verschillend. Een stukje helderheid is dus op zijn plaats. Lucht water warmtepomp kopen? Je leest er alles over hier!

Lucht Water Warmtepomp Kopen?

Zoals de naam doet vermoeden haalt een lucht-water warmtepomp zijn energie uit de omgevingslucht. Meestal wordt de energie uit de omgevingslucht met een buitengeplaatst toestel gewonnen, het kan overigens ook een binnen geplaatst toestel zijn met kanalen naar buiten. Hieronder volgt een animatie filmpje over de werking (voorbeeld monoblock).

Lucht Lucht Warmtepomp Kopen
h

Lucht Water Warmtepomp Kopen? - Actief koelen

Lucht Lucht Warmtepomp Kopen
Lucht water warmtepomp Kopen

Lucht Water Warmtepomp Kopen? - Inopmars

Het maximaal vermogen van een lucht/water warmtepomp wordt meestal gegeven bij een buitentemperatuur van +7° C .  In onze streken berekenen wij echter het benodigd vermogen (Transmissie)  bij een buitentemperatuur van -10°C.  Houd dit goed in de gaten, anders zit u komende winter met een te kleine warmtepomp!
U zou niet de eerste zijn, vandaar dat we dit onderwerp met deze vermelding starten. Vraag altijd welk vermogen het toestel nog levert bij -10°C, en of het ook nog functioneert bij -15°C.

Lucht water warmtepomp Kopen
Bronvermelding: Warmtepomp Weetjes NL

Het type (buiten) lucht/water warmtepomp laat zich opsplitsen in 2 categorieën:

  • Het Monoblock
  • De Split-unit

Wat is het verschil tussen deze beide lucht/water warmtepompen ?

Een monoblock heeft zowel de verdamper als de condensor in de buiten-unit zitten, van buiten naar binnen gaan leidingen met water.

Bij een split zit de verdamper buiten en de condensor binnen, tussen buiten en binnen zitten leidingen met het ‘koude middel’.  Maar je kan ook zeggen dat de condensor buiten zit en de verdamper binnen, tijdens koelen werk het proces namelijk net andersom dan tijdens verwarmen.

Lucht water warmtepomp Kopen
Bronvermelding: Warmtepomp Weetjes NL

Overigens spreken we hier van ‘de buiten-unit’ maar die kan in sommige uitvoeringen of plaatsing ook binnen staan.
Als een buiten lucht/water warmtepomp binnen staat dan gaan er luchtkanalen van buiten naar binnen. De buitenlucht wordt dan aangezogen naar binnen, energie wordt onttrokken, en daarna wordt via een ander kanaal de lucht weer naar buiten afgevoerd.

Werking Warmtepomp
Bronvermelding: Warmtepomp Weetjes NL

De lucht/water warmtepomp is dan ook bezig met een inhaalslag en is thans ook de meest geplaatste warmtepomp. Het type ‘monoblock’ is erg in trek.  Sommigen zien het houden van ‘water’ zonder toevoeging in de buitenunit als een probleem. In de winter zou het cv-water buiten kunnen bevriezen en het toestel stuk gaan.  Ook in de ‘koud klimaat’ landen past men dit systeem echter gewoon toe.  In de winter, als het vriest, is het juist de periode dat het toestel draait en het water warm wordt gemaakt. Het zal dus normaal gesproken niet bevriezen.

Lucht water warmtepomp Kopen
Bronvermelding: Warmtepomp Weetjes NL

Allen in landen waar de stroomtoevoer niet gegarandeerd is, is het beter voor een SPLIT te kiezen. Dan kan er buiten niets bevriezen. Ook in een vakantiewoning waar in de winter niemand komt kunt u beter een ‘SPLIT’ kiezen. Glycol toevoegen aan het hele systeem kan natuurlijk ook bij een monoblock, maar nodig is het normaal gesproken niet. 

Bronvermelding: Warmtepomp Weetjes NL

De COP van een lucht/water warmtepomp wordt normaliter weergegeven bij
een buitenlucht temperatuur van 7°C naar 35°C (EN14511) afgiftewater en is dan bijvoorbeeld 4.4. Bij 7°C  buitenluchttemperatuur naar 45°C aanvoerwater (EN14511) en is dan bijvoorbeeld 3.

Lucht Water Warmtepomp Kopen? - Zwembad

’s Zomers een buitenzwembad verwarmen gaat met een lucht/water warmtepomp perfect! Omdat de buitentemperatuur in het zwemseizoen hoger is dan de temperatuur van het bodemwater is het rendement om zo’n buitenbad dan te verwarmen beter dan dat je dit doet met een bodemwater warmtepomp.

Lucht Water Warmtepomp Kopen? - Geluiddemping

Geluid is dus een van de minder positieve bijkomstigheden van een lucht/water warmtepomp. In de technische specificaties van de warmtepomp (label van de warmtepomp) vindt u het geluidsdrukniveau terug. Over het algemeen kun je stellen dat hoe groter de verdamper en ventilator in afmeting, hoe stiller ze kunnen werken. Daarentegen hoe meer materiaal er verwerkt is hoe hoger de aanschafkosten.

Regelmatig merken we in de praktijk dat een warmtepomp geheel aan de opgegeven specificaties voldoet met betrekking tot de opgegeven dB(A) maar de klant toch ontevreden is over het geluid.  Er zijn nu eenmaal mensen die overal doorheen slapen en mensen die een speld horen vallen. Vaak is het overigens een kwestie van gewenning, denk aan een luid tikkende klok in een woning die de gasten horen maar de bewoners niet meer.

Natuurlijk zijn er bedrijven die daarop inspelen. Geluidbeheersingsspecialist Merford heeft een universeel geluiddempende ombouwkast op de markt gebracht. Die realiseert een geluidsreductie tot 15 dB(A), zonder dat het functioneren van de warmtepomp wordt beïnvloed.

Lucht water warmtepomp Kopen
Bronvermelding: Warmtepomp Weetjes NL

WEETJE VAN DE DAG

Warmtepomp facts and figures

Bij een nationale rondvraag van mensen die aan het bouwen of verbouwen waren bleek dat de warmtepomp de meest gezochte techniek is. Echter zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Daarom zijn wij er om u te begeleiden in de keuze voor jouw warmtepomp. Of het nu lucht/lucht warmtepomp is of lucht/water warmtepomp, LEC ENERGY SOLUTIONS is uw warmtepomp installateur uit Hamme. 

Een warmtepomp kan warmte op relatief lage temperatuur benutten voor toepassingen op hogere temperatuur. Ze kan warmte uit de omgeving (lucht, water of bodem) op voldoende hoge temperatuur brengen voor zowel de verwarming van woningen als sanitair warm water. Een warmtepomp gebruikt daarvoor weinig energie in vergelijking met de opbrengst. 65 tot 80% van de door de warmtepomp geleverde energie wordt gewonnen uit de omgeving, waardoor er minder energie wordt verbruikt dan bij een klassiek verwarmingssysteem. De CO2-uitstoot ligt dan ook aanzienlijk lager.

Een warmtepomp is anno 2021 de meest gezochte techniek!

Video afspelen

OP WAT MOET IK LETTEN BIJ DE AANKOOP VAN EEN WARMTEPOMP?

Warmtepomp - Aandachtspunten

Zoek je een warmtepomp voor een nieuwbouw systeem of een verbouwing? Moet de warmtepomp voor sanitair warm water zorgen? Zal de warmtepomp ook airco voorzien? Wil je additionele koeling voor je woning? Zijn radiatoren mogelijk bij een warmtepomp? Al deze vragen komen terug in de video hiernaast. 

Wil je een warmtepomp kopen, denk dan goed na over volgende punten. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het keuzeproces. We hebben een aantal aandachtspunten op een rij gezet:

Wat kost een warmtepomp?

Wil je weten wat een warmtepomp kost? Wij geven je een kort overzicht van de verschillende systemen en hun gemiddelde prijs voor een woning. Als randnota geven wij mee dat geothermie niet tot onze specialiteiten behoort. Dit komt gewoon omdat wij als ‘aircomannen’ niet uit deze branche komen. Wel willen wij het verschil tonen in kostprijs. Wil je een geothermische warmtepomp? Klik dan op de info knop en wij verwijzen u graag door naar een collega installateur met wél de specialiteit in geothermie. 

Lucht lucht warmtepomp in combinatie met een warmtepomp boiler

12.500 €

Lucht/lucht warmtepompen zijn airco systemen die gebruikt worden als verwarming. Deze indicatie is een prijs voor 3 slaapkamers en 1 leefruimte gecombineerd met een warmtepomp boiler. 

Lucht water warmtepomp met vloerverwarming over de volledige woning

17.500 €

Lucht/water warmtepomp voor een systeem vloerverwarming (of lage temperatuur radiatoren) over de volledige woning inclusief sanitaire boiler. Vloerkoeling kan toegepast worden zonder enige toeslag. 

Geothermische warmtepomp met vloerverwarming over de volledige woning

25.000 €

Geothermische warmtepomp met verticale boringen voor een systeem vloerverwarming over de volledige woning inclusief sanitaire boiler. Vloerkoeling kan toegepast worden mits een toeslag.

LUCHT WATER WARMTEPOMP INSTALLEREN?

Stuur ons een bericht