Zonnepanelen

Alles wat je moet weten over Zonnepanelen!

Werking Zonnepanelen

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Een logische trend, zonnepanelen zijn namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar zorgen ook nog eens voor een flinke besparing op uw maandelijkse energierekening. Maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk? Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die het daglicht opvangen en dit omzetten naar gelijkstroom. Omdat gelijkstroom niet gebruikt kan worden in een woning, worden zonnepanelen altijd voorzien van een omvormer. Deze omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom, waardoor de elektriciteit klaar is voor gebruik. Wanneer u zonne-energie tekort komt, dan kunt u dit aanvullen met reguliere energie van uw leverancier. Wanneer u juist te veel zonne-energie opwekt, kunt u dit juist terugleveren aan het net. Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd, wat staat voor ‘Photo’ (licht) en ‘Voltaic’ (elektriciteit).

werking zonnepanelen

Soorten Zonnepanelen

Voordat je besluit om een zonnestroom installatie op het dak te laten plaatsen, is het raadzaam om je te verdiepen in de verschillende soorten panelen. Welke zonnepaneel je kiest, is vanzelfsprekend afhankelijk van jouw wensen, je budget en het oppervlak van jouw dak (en daktype). Hierbij kun je denken aan de prijs, de kwaliteit van de panelen en het rendement dat je op jaarbasis kunt behalen.

Het soort paneel wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waar de zonnecellen van vervaardigd zijn. Er zijn op dit moment 4 soorten zonnepanelen op de Vlaamse markt te koop*. Deze zijn monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen. De materialen zijn gebaseerd op het halfgeleidermateriaal silicium

soorten zonnepanelen

Kleuren Zonnepanelen

95 procent van de zonnepanelen op de Belgische markt zijn van monokristallijn silicium (zwarte panelen) of polykristallijn silicium (blauwe panelen). Er zijn iets meer zwarte panelen dan blauwe panelen. Op woningen worden tegenwoordig bijna altijd zwarte panelen geplaatst. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (bijvoorbeeld groen, paars of bronskleurig). De opbrengst van deze gekleurde panelen is een tiende tot een kwart lager dan van gangbare panelen.

Minder dan 5 procent van de panelen op de Belgische markt zijn dunne-film-panelen. Het voordeel van deze panelen is dat ze meestal flexibel zijn waardoor ze gemakkelijker geïntegreerd kunnen worden in het dak!

Solar Batterijen

Solax Power is verheugd om de compatibiliteit met de nieuwe Triple Power hoogspanningsbatterijoplossing en van de langverwachte derde generatie van onze markt leidende hybride omvormer voor zonnebatterijen, die nu een reeks zowel eenfasige als driefasige moddelen omvat. Daarnaast de Triple Power batterij  met een  nieuwe model biedt een vermogen van 5,8kWh dat in serie kan worden geïnstalleerd met maximaal 4 batterijen met 23kWh.

Triple Power Batterij

Triple Power is ontworpen en vervaardigd in samenwerking met Solax en biedt een Nieuw model van 5,8kWh dat in serie kan worden geinstallerd met maximaal 4 batterijen, waardoor 23kWh opslag mogelijk is.
De nieuwe Triple Power omvat de allernieuwste LFP-technologie die zorgt voor veel veiligere installaties met bredere temperatuurtoleranties.
Met een ontladingsdiepte van 90% is die nieuwe Triple Power-batterij een flexibele, praktische en krachtige energieopslagoplossing!
Airco nerd

Single Phase Hybrid-Hoogspanning

Solar Power is verheugd de lancering aan te kondigen van de langverwachte derde generatie van onze markt leidende hybride omvormer voor zonnebatterijen, die nu een reeks zowel eenfasig als driefasige modellen omvat. De X-Hybrid omvormer voor batterijopslag is compatibel met de
toonaangevende lithium-ion batterijoplossingen die momenteel op de markt zijn en is daarmee de meest populaire oplossing van energieopslag
digitale teller zonnepanelen

Zonnepanelen/Digital teller

Eigenaars van zonnepanelen hebben een teller die terugdraait als hun stroomoverschot in het net wordt ­geïnjecteerd. In het ultieme scenario draait de teller in een jaar evenveel vooruit als achteruit en wordt een ­factuur opgemaakt voor 0 kWh. Heb je op het einde van het jaar meer ­geproduceerd dan verbruikt, dan zal de meterstand lager zijn dan het jaar ervoor. Die meterstand dient als nieuw ­‘nulpunt’ voor het komende jaar. De stroom die je extra geproduceerd hebt, ben je kwijt.

Een vergoeding krijg je niet voor die extra stroom. Je betaalt er zelfs voor: als eigenaar van zonnepanelen ben je ‘prosument’ en betaal je om het net te mogen gebruiken. Hoe meer zonne­panelen je hebt, hoe hoger het tarief.

Slimme Zonnepanelen?

Smappee biedt je real-time en historisch inzicht in energieconsumptie en -productie alsook in je gas-en waterverbruik per dag, maand en jaar. Deze gegevens kan je raadplegen via de gebruiksvriendelijke Smappee App en het gedetailleerde Smappee Dashboard voor desktop en tablet. Smappee geeft energieverbruik weer tot op toestelniveau voor tot de 5 belangrijkste huishoudelijke toestellen. 

slimme zonnepanelen

Zo krijg je inzicht in energieverbruik dat je toelaat om energievreters op te sporen en grip te krijgen op sluimerverbruik. Daarnaast zie je ook wanneer je energie terugstuurt naar het net. Dankzij toevoegen van andere modules uit het Smappee Infinity concept kan je je energie ook slim en automatisch aansturen om consumptie en productie op elkaar af te stemmen. Dat maakt slim autoladen en automatiseringen mogelijk en resulteert in geoptimaliseerde zelf-consumptie en zelfvoorziening.

LEC ENERGY SOLUTIONS

Uw partner in duurzame energie

LEC ENERGY SOLUTIONS helpt u graag verder met al vragen omtrent uw energie. De zaakvoerder Raphaël Lerno is gefascineerd door energie en energie-optimalisatie. Hij is van mening dat de moderne woning zijn energie zelf kan produceren met zonnepanelen. Het zal in de toekomst de kunst worden om deze geproduceerde elektrische energie op de juiste momenten naar de juiste verbruikers te sturen. Deze verbruikers kunnen warmtepompen, aircoheaters, laadpalen zijn. Wat betreft batterijen is hij voorstander om hier slim te investeren. Dat wil zeggen dat je eerst de energie moet sturen naar de verbruiker door middel van een slim apparaat (Smappee Infinity) en pas daarna naar de batterij. 

Raphaël Lerno helpt je graag verder naar een duurzame én betaalbare toekomst. 

Koeltechnieken Waasland

Raphaël Lerno begeleidt u graag in uw al uw vragen omtrent duurzame energie

GSM – 0488 487 460
Email – raphael@lec-energysolutions.be

AIRCO | KOELING | WARMTEPOMP | VENTILATIE | ZONNEPANELEN | BATTERIJEN | LAADPAAL

Stuur ons een bericht