fbpx

Warmtepomp zonnepanelen digitale meter

lec energy solutions

Warmtepomp met zonnepanelen én een digitale teller. Een ideale combinatie of een nachtmerrie?

Het is geweten dat je het rendement van je warmtepomp gevoelig kunt verhogen door er zonnepanelen op aan te sluiten. Maar geldt dat ook nog als je een digitale meter hebt? In dit artikel doen we uit de doeken hoe je maximaal bespaart.

Digitale Meter

Zonnepanelen aansluiten op een warmtepomp

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen  biedt heel wat voordelen. Met zonnepanelen produceer je namelijk zelf groene stroom die je kunt gebruiken om je warmtepomp aan te drijven. Door dit te doen zal de warmtepomp veel minder elektriciteit van het net verbruiken. Met sommige installaties is het zelfs mogelijk om ze bijna volledig op groene energie te laten draaien.

Het wordt in de komende jaren de kunst om de opgewerkt elektriciteit van de zonnepanelen te verbruiken op het moment dat deze wordt opgewekt. Dat noemt men een energiesturing. Dit betekent dat je niet langer meer afneemt en injecteer op het elektriciteitsnet, maar dat je daarenboven ook jouw energie stuurt naar bepaalde verbruikers op een welbepaald moment. Eén van deze apparaten zijn warmtepompen

warmtepomp daikin

Meten is weten - Ken jij jouw elektriciteitsverbruik?

Meten is weten. In de toekomst moeten we niet alleen weten hoeveel kWh we verbruiken maar moeten we ook weten wanneer we deze elektriciteit verbruiken. Ook is het belangrijk dat we geen grote stroompieken veroorzaken op het net door alle verbruikers gelijktijdig in te schakelen. Dat noemt men het capaciteitstarief

Heb je reeds een woning die op een klassieke manier verwarmd wordt? Dan kunnen we ofwel het gasverbruik monitoren of het mazoutverbruik gaan gebruiken als inschatting. Een kubieke meter gas of één liter mazout heeft namelijk ongeveer 10kWh calorische inhoud. 

lec energy solutions smappee

Stap één is het installeren van een Smappee eneriemonitoring systeem. Deze zal jouw huidige elektriciteitsverbruik in kaart brengen maar kan ook jouw gasverbruik en/of jouw waterverbruik gaan meten. Zo heb je ten alle tijden een overzicht op jouw energieverbruik. Deze data kunnen we gaan gebruiken als input voor de selectie van de zonnepanelen en/of batterijen. 

Tot eind 2022 zijn alle investeringen van Smappee voor 45% aftrekbaar via jouw belastingen. 

Meet jouw enerigeverbruik

Met Smappee meten we jouw energieverbruik. Krijg een duidelijk inzicht in jouw verbruik en hoe we deze kunnen verbeteren. Op basis van deze input kunnen we de zonnepanelen, warmtepomp en batterij selecteren.

Stuur jouw energie

Door Smappee uit te breiden kunnen we bepaalde verbruikers in en uit schakelen. Moderne warmtepompen hebben een Smart Grid ready contact zodat deze communiceren met de zonnepanelen.

Sla energie op

Heb je al jouw slimme apparaten aangestuurd en heb je nog overschot van elektrische productie. Dan sla je deze energie op in een batterij. De Smappee meetmodule zal ons in staat stellen de batterijgrootte correct te dimensioneren.

Productie en verbruik van elektriciteit koppelen

Met een analoge, terugdraaiende teller liggen de voordelen van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen voor de hand. Omdat de teller terugdraait, maakt het niet uit wanneer je de geproduceerde stroom verbruikt. Het teveel aan stroom kun je namelijk injecteren op het net.

Heb je al een digitale meter, dan is de situatie enigszins anders. Je overschot aan groene stroom kun je namelijk niet meer op het net injecteren om zo je energiefactuur te doen dalen. Om ten volle te genieten van de stroom die je zonnepanelen produceren, moet je je PV-installatie dus optimaliseren door de koppeling te maken tussen de productie en het verbruik van je elektriciteit. Concreet betekent dit dat je niet alleen je wasmachine en/of droogkast laat draaien op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit produceren, maar ook je warmtepomp. Door dit te doen, kun je ook met de combinatie van een warmtepomp, zonnepanelen én een digitale meter grote winsten realiseren. De stroom die je produceert gaat dan namelijk nooit verloren, maar wordt ten volle benut.

Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen kun je het rendement van je installatie op vijf verschillende manieren vergroten.

lec energy zonnepanelen

Bufferen via de productie van sanitair warm water

Met een lucht water warmtepomp van bijvoorbeeld Daikin is het mogelijk om de gewenste temperatuur (het ‘setpunt’) voor het sanitair warm water automatisch te verhogen in functie van de elektriciteitsproductie. Zo kun je de extra opgewekte elektrische energie bufferen onder de vorm van opgewarmd sanitair water en kunnen we jouw sanitair warm water extra warm maken om zo legionella te vermijden. 

Inspelen op de regeling van het verwarmingssysteem

Dankzij de modi ‘ECO’ (afwezigheid) en ‘COMFORT’ (aanwezigheid) kun je in de winter en in het tussenseizoen met je verwarmingssysteem inspelen op de productie van elektriciteit en op je warmtebehoefte. Je verliest geen of slechts zeer weinig energie door je woning al op te warmen voordat je ’s avonds thuiskomt van het werk of van een andere activiteit. Bovendien wordt de warmte gebufferd in de wanden, plafonds en vloeren van je woning. Dat laatste is nog meer het geval als je vloerverwarming hebt.

Elektrische verwarming

De koeling automatisch activeren

De derde manier om winst te realiseren is je koeling automatisch activeren bij elk overschot van PV-energie, zelfs als je op dat moment niet thuis bent. De behoefte aan koeling loopt immers samen met de momenten waarop de zon schijnt. Zo kun je in de zomer haast gratis je woning koelen

Hisense New Comfort Airco

Smart grid ready warmtepompen

Smart grid ready warmtepompen kunnen gekoppeld worden met energiestuur-systemen zoals Smappee. Deze meet het energieverbruik en zal op basis van werkelijk gemeten waarden de warmtepomp aan sturen. 

smart grid ready

Gebruik aircoheaters als extra verwarming en koeling

Aircoheaters zijn een mooie aanvulling op een lucht water warmtepomp als extra verwarming of koeling. Heb je airco nodig, dan is er ook op dat moment ook productie van jouw zonnepanelen. 

lec energy solutions
Share
Share
LEC - ENERGY SOLUTIONS
LEC - ENERGY SOLUTIONS

August Van De Veldestraat 34 | 9220 Hamme

AIRCO HAMME WAASLAND

Vond je dit artikel interessant?
Sharing is caring. ;-)

LEC – ENERGY SOLUTIONS